412 bin öğretmeni yarıştırıp 402 bin öğretmeni eleyecekler

“`html

Öğretmen Adaylarına Zorlu Bir Eşik: Akademiye Giriş Sınavı

2023 KPSS ve mülakat süreçlerinin ardından, öğretmen adayları 13 Temmuz’da Akademiye Giriş Sınavı’na (AGS) girecek. Bu sınav sonrasında, yalnızca 10 bin öğretmen adayı öğretmen akademilerine kabul edilirken, başvuran aday sayısı 412 bini buldu. Yüzde 97.6 oranında bir elenme olasılığı ile, öğretmenlik hayalini kuran her 10 kişiden yalnızca biri bu hedefe ulaşabilecek.

Öğretmenlik için sınav süreci

Yazar: Salim Ünsal

YÜZDE 97.6’SI ELEMEYLE KARŞILAŞACAK

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, konu ile ilgili değerlendirmelerini şu şekilde aktardı: “AGS sınavına katılan öğretmenlerin sadece yüzde 2.4’ü Öğretmen Akademisi’ne yerleşebilecekken, büyük bir çoğunluğu uygun olmayan şartlarla elenecek. Belirli bir rakam belirlenmiş olsa da, sınavı kazanan 10 bin adayın ne kadarının atanacağı belirsizliğini koruyor. Öğretmenlik mesleğinde başarılı olmak isteyen gençlerin, oldukça düşük olan atanma oranları ile ilgili bir beklentiye girmemesi gerekmektedir. Özellikle sınıf öğretmenliği, özel eğitim ve okul öncesi alanlarında daha fazla atama beklenirken, diğer branşlar için bu oran göz ardı edilmektedir. Bu durum, önümüzdeki 2025 YKS’ye katılacak öğrencilerin öğretmenlik tercihini de olumsuz etkileyecektir.”

ATAMA SAYISI 10 BİNİN ALTINA DÜŞEBİLİR

Ünsal, özellikle atama sürecine dair şu bilgileri paylaştı: “Eğitim alanında yüz binlerce öğretmen adayı bekliyor, fakat atama rakamları bu yıl ciddi oranda düştü. Yıllık ortalama 34 bin öğretmen atanırken, bu yıl yalnızca 25 bin adaydan 15 bini atanabildi. 2026 için belirlenen 10 bin atama rakamı ise beklentilerin altında kalma riski taşıyor. Eğitim fakülteleri ve çeşitli eğitim programlarından her yıl 100 bin civarında öğretmen adayı mezun oluyor; ancak bu adayların içinden kazananların sayısı oldukça düşük kalıyor.”

Öğretmen Adaylarının Şansı Azalıyor

Öğretmenlik mülakatları

Ayrıca, diğer sınavların yerleşme oranları şu şekilde:

  • LGS ile nitelikli liselere yerleşme oranı: %19.6
  • YKS ile iyi üniversitelere giriş oranı: %32.7
  • AGS ile öğretmen akademilerine giriş oranı: %2.4

Kuantum Programlama Eğitimi

SEV’e Bağlı Amerikan Liselerinde Kuantum Dönemi

Sağlık ve Eğitim Vakfı’na bağlı Amerikan okullarında eğitim gören öğrenciler, Türkiye’de ilk defa masaüstü kuantum bilgisayarlarını yüz yüze eğitimde deneyimleme fırsatı buldu. Kuantum teknolojileri hakkında bilgi veren QTurkey ile iş birliği içerisinde olan SEV’in İnovasyon ve Teknoloji Departmanı, öğrencilere eğitimler sağladı. Üsküdar Amerikan Lisesi’nin ev sahipliği yaptığı hibrit Kuantum Programlama Eğitimi, 26 saat sürdü.

İLK MASAÜSTÜ KUANTUM DENEYİMİ

Öğrenciler, Oiskit gibi ileri düzey kuantum programlama araçları ile teorik ve uygulamalı eğitim gerçekleştirdi. Türkiye’de ilk defa bir masaüstü kuantum bilgisayarında eğitim alma şansını yakalayarak, klasik ve kuantum sistemleri arasındaki farklılıkları inceleme fırsatını buldular.

Kuantum bilgisayar

Sınav Hazırlık Kurslarına Yüksek Ücretler

AGS hazırlık kursları arasında fiyatlar 4 bin TL ile 46 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. 2026 AGS kayıtları için öğrenci koçluğu hizmeti sunulmaktadır.

Atama Süreci ve Eğitim Süreçleri

Öğretmen Akademisi, Türkiye’nin 21 ilinde faaliyet gösterecek. İstanbul, Ankara ve İzmir’de inşaatlar tamamlandı ve faaliyete geçmesi hedefleniyor. 1 Eylül 2025’te açılacak olan akademide, belirli bir süre eğitim alan öğretmen adayları, 2027’de atanacak.

Kalite, Ücretle Ölçülmemeli

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, eğitimde yüksek ücretin kaliteyi belirlemediğine dikkat çekti: “12 bin okul arasında yalnızca 40’tan azı çok yüksek ücretlendirmelere sahip. Öğrenim ücreti yüksek olan okullar her zaman kaliteli olduğu anlamına gelmez,” dedi.

Özel okulların kayıt dönemleri hızlanırken, velilere önemli uyarılarda bulundu. “Özel okul mu, devlet okulu mu?” sorusu ile tereddüt eden velilerin okul seçimlerinde dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Özel okullar ve eğitim

ORTALAMA YILLIK ÜCRET 400 BİN TL

Özel okulların yıllık ücretleri büyükşehirlerde ortalama 400 bin TL ile 600 bin TL arasında değişirken, Anadolu’da bu rakam daha düşük kalmaktadır. 12 bin özel okuldan, yıllık milyonlarca TL ücret talep eden okul sayısı 40’tan fazla değildir. Özel okullar, devlet destekleri ile ayakta kalmaya çalışmaktadır. Örnek vermek gerekirse, Hollanda’da özel okulların eğitimdeki oranı %65’tir.

DEVLETİN BİR ÖĞRENCİYE YILLIK MALİYETİ 180 BİN TL

Bir öğrencinin devlete yıllık maliyeti yaklaşık 180 bin TL’dir. Bu rakam, öğretmen maaşları ve diğer giderleri içermez. Eğitim alanında özel okul tercih eden ailelerin, devlet destekleri ile daha avantajlı hale gelebileceği vurgulanmaktadır.

Velilere Dikkat Edilecek Tavsiyeler!

Velilerin okul tercihinde sürdürülebilir eğitim veren okullara odaklanmaları gerektiği, kültürel altyapısı güçlü ve akademik başarılara sahip okulları önceliklendirmeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Yüksek öğrenim ücretinin her zaman iyi bir eğitim sunacağı anlamına gelmeyeceği unutulmamalıdır.

Beyaz Yakalı Velilere Destek

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle, beyaz yakalı ailelerin çocuklarını özel okullardan devlet okullarına yönlendirdiği gözlemleniyor. Tüm bu durum, özel okulların yükünü hafifletmektedir. Özel okullarda 1.6 milyon öğrenci eğitim alırken, 170 bin öğretmen görev yapmaktadır. Türkiye’de eğitimde KDV oranı %8’dir.

NOT DEFTERİ

  • 12 bin özel okulda toplam 1 milyon 671 bin öğrenci öğrenim görüyor.
  • Özel okullarda ortalama öğrenci sayısı 117’dir.
  • Derslik başına 12, öğretmen başına ise 9 öğrenci düşmektedir.

“`

Related Posts

8. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali başlıyor

8. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali başlıyor

BUGÜN RESMİ GAZETE KARARLARI 17 HAZİRAN 2025: Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Personel alımı ilanları yayınlandı!

Kamuoyunun yakından takip ettiği Resmi Gazete kararları 17 Haziran 2025 tarihli sayısında yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32929 sayılı Resmi Gazete’de bugün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Fırat Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yayınlandı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 17 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

LGS yapılıyor.. Sınav hakkında tüm gelişmeler gün boyunca Hürriyet/Eğitim’de

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav Türkiye genelinde 973 sınav merkezinde, 3 bin 938 okulda ve 62 bin 693 salonda gerçekleştiriliyor. Yurt dışında ise 13 okulda, 37 salonda uygulanıyor. 1 milyon 10 bin 916 8’inci sınıf öğrencisinin başvurduğu sınav, saat 09.30 itibarıyla tüm sınav merkezlerinde başlayacak. İki oturumda uygulanacak sınavın birinci oturumunda öğrencilere, 75 dakikalık sürede Türkçeden 20, T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil testlerinden 10’ar olmak üzere toplam 50 çoktan seçmeli soru yöneltilecek. 11.30’da başlayacak ikinci oturumda ise öğrencilerin, matematik ve fen bilimleri testlerinden 20’şer soru olmak üzere toplam 40 soruyu 80 dakikada çözmeleri gerekecek. Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap sınavı İstanbul’da Bakırköy Emlak Kredi Bankası Ortaokulu ile Beylikdüzü Koç Ortaokulu’ndan izleyecek. LGS’ye ait tüm gelişmeleri gün boyunca sitemizden aktaracağız.

LGS SINAV YERLERİ SORULAMA EKRANI ( meb.gov.tr) || LGS sınav giriş belgesi örneği nereden alınır? LGS’de kimlik belgesi zorunlu mu?

LGS giriş belgesi sorgulama ekranı, sınava günler kala öğrenciler tarafından merak ediliyor. LGS sınav yerleri meb.gov.tr öğrenci giriş ekranından alınabilecek. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava 1 milyondan fazla öğrenci başvuru yaptı. LGS kapsamındaki merkezî sınava yönelik sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri ile sınav tedbirlerine ilişkin bilgilere e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden ulaşılabilecek. Peki, LGS sınav giriş belgesi örneği nereden alınır? LGS’de kimlik belgesi bulundurmak zorunlu mu? İşte, LGS sınav saati, sınav yerleri sorgulama detayları…

İSRAİL İRAN SON DAKİKA HABERLERİ CANLI ?13 HAZİRAN || Tahran’a bomba yağdı, İran Devrim Muhafızları Komutanı ve Genel Kurmay Başkanı öldü! İsrail’de OHAL ilan edildi!

İsrail İran son dakika haberleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Hemen belirtelim gece yarısı saat 03.00 sıralarından İsrail İran’da belirli noktaları vurdu. Orta Doğu’da savaş çanlarının çalmasına neden olan saldırı sonrası İran Devrim Muhafızları Komutanı ve Genel Kurmay Başkanı öldü. Öte yandan İran’ın misilleme açıklaması sonrası İsrail genelinde ise OHAL ilan edildi. İlk belirlemelere göre ise Tahran başta olmak üzere İran’da sivil hedeflerin de vurulduğu saldırı sonrası çok sayıda sivil de hayatını kaybetti. Peki, İsrail İran geriliminde son durum ne? Bölgede neler yaşanıyor? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte13 Haziran İsrail İran son dakika haberleri…

Aktivist Yasemin Acar kimdir, nereli? Madleen gemisiyle Gazze’ye giden Yasemin Acar hakkında bilgiler

Yasemin Acar, 1988 yılında Almanya’da, Kürt kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Berlin’de büyüyen Acar, henüz 15 yaşındayken aktivizmle tanıştı. Genç yaşlardan itibaren sosyal adalet, mülteci hakları ve ırkçılıkla mücadele gibi konularda aktif rol alarak çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla çalıştı. Bu erken dönemdeki deneyimleri, onun insan hakları savunuculuğu yolundaki kararlılığının temelini oluşturdu. İşte, Yasemin Acar’ın biyografisi ve detaylı bilgiler