Eurovision’da ‘İsrail’ tartışması: Halk oylamasının şeffaflığı sorgulanıyor

İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’nda ikincilik elde etmesine yol açan halk oylaması, Basel’de tartışma yarattı. Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) şeffaf olmadığı iddialarıyla karşı karşıya kalan yarışma, birçok ülkenin tepkisini çekti.

İspanya, Hollanda, Belçika, Slovenya ve İrlanda’nın yayın kuruluşları, EBU’nun halk oylamasındaki şeffaflığına yönelik endişelerini dile getirdi. İsrail’in ikinci sırada yer almasını adaletsiz bulan bazı ülkelerin temsilcileri de tepkilerini dile getirdi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını gerekçe gösteren İspanya’nın devlet televizyonu RTVE, halk oylamasının geçerliliğine şüpheyle yaklaşarak, detaylı bir inceleme talep etti. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, uluslararası yarışmaların ve etkinliklerin İsrail’e kapalı olması gerektiğini belirtti.

Hollanda ve Belçika’nın kamu yayın kuruluşları, jeopolitik gerilimlerin yarışmaya yansıdığını savunarak, EBU ve diğer ülkelerle konuyu masaya yatırmak istediklerini açıkladı. Slovenya ve İrlanda’nın yayın kuruluşları da halk oylaması konusunda endişelerini paylaştı.

Finlandiya temsilcisi Erika Vikman, İsrail’in oylamaları manipüle ettiğini iddia ederken, Belçika temsilcisi Red Sebastian siyasetin yarışmaya karışmasından üzüntü duyduğunu ifade etti. Estonya temsilcisi Tommy Cash ise İsrail’in aldığı oyların siyasete kaydığını değerlendirdi.

EBU, halk oylamasının dünyanın en gelişmiş sistemiyle yapıldığını savunarak, endişeleri kabul ettiğini ve üye yayıncı kuruluşlarla gelecek için görüşmeler yapacağını açıkladı. Eurovision Şarkı Yarışması Direktörü Martin Green ise halk oylamasının uzmanlar tarafından incelendiğini ve sonuçların bağımsız bir şirket tarafından doğrulandığını iddia etti.

2025 Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci olan Avusturya temsilcisi JJ, “Wasted Love” isimli şarkısıyla büyük başarı elde etmişti. İsrail’in katılımı, yarışma süresince protestolara neden olmuştu.

Related Posts

Bartın’da endişelendiren görüntüler: Harekete geçildi, inceleme başlatıldı

Bartın’ın önemli tatil beldelerinden İnkumu’nda kirlilik ve mazot kokusu endişeye neden oldu. İhbar üzerine harekete geçen ekipler, inceleme başlattı.

Nükleer tesis vurulursa ne olur? Risk ne kadar büyük?

İsrail-İran arasında saldırılarda dünya kamuoyunu en çok endişelendiren konu nükleer tesislerin hedef alınması. Özellikle İran’ın kale gibi inşa ettiği Fordo nükleer tesisinin adı sıklıkla İsrail’in olası hedefleri arasında geçiyor. Peki bu çapta bir nükleer tesis sığınak delen bombalarla vurulduğunda ne olur? Risk ne kadar büyük?

İran-İsrail savaşı sekizinci gününde: Trump İran’ı Libya’ya çevirmekten mi korkuyor?

İsrail’in İran’a saldırmasıyla başlayan savaş 1’inci haftasını doldurarak bugün 8’inci gününe girdi. Bir hafta boyunca iki ülke karşılıklı birçok saldırı düzenledi. ABD’nin savaşa katılıp katılmayacağı tartışmaları gündemdeyken sekizinci gecede de …

Deprem davasında 42 cana 21 yıl hapis verildi

42 kişinin yaşamını yitirdiği Ekim Apartmanı’nın davasında karar açıklandı.

İngiltere’den İsrail’e destek için hazırlık

İngiliz uçak gemisi Kraliçe Elizabeth, Suez Kanalı’nı geçerek Kızıldeniz’e ulaştı. Geminin Akdeniz’e geçişinin İsrail’e İran füzelerine karşı destek amacı taşıdığı iddia edildi. Mossad’ın paylaşımı bu iddiaları güçlendirdi.

Son dakika… Özgür Özel’e yumruklu saldırıda iddianame hazırlandı: Selçuk Tengioğlu için istenen ceza belli oldu!

Son dakika haberi… CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldıran Selçuk Tengioğlu hakkında, “Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama” suçundan 2 yıl 3 aydan 4.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.