Peş peşe alarm dengeyi bozar! Sabah uyanmakta zorluk çekenler için ipuçları

Uykusuzluğun Nedenleri ve Çözüm Yolları

Milliyet.com.tr ÖZEL – Sabahları zor uyanmak, aslında karakter kusuru değil bir sağlık sorununun işareti olabilir. Uykusuzluk konusunda uzmanlaşmış klinik psikolog Dr. Lisa Strauss, temelde yatan nedenleri belirlemenin önemli olduğunu belirtiyor.

Uyku Bozuklukları…

Uykusuzluk, bozuk bir sirkadyen ritim, yetersiz uyku, uyku kalitesinde bozulma, uyku haplarının kalıcı etkileri ve depresyon gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu noktada uyku alanında uzman bir isme danışmanız önem taşıyor.

Uyanırken…

Uyandığınızda sinir devreleriniz anında aktif olmaz. Bu duruma “uyku ataleti” denir ve genellikle 30 dakika içinde çözülür. Alarm olmadan uyanmaya çalışmak ve uyku ataletini en aza indirmek, uyanıklık sürecini kolaylaştırabilir.

Giyilebilir Teknolojiler ve Uygulamalar…

Otomatik olarak yeni bir uyku döngüsüne geçen cihazlar, uyanma sürecini daha hafif hale getirerek gününüze enerjik başlamanıza yardımcı olabilir.

Kahvaltı ve Egzersiz…

Sabahları dışarıda kahve içmek ve gün ışığında yürüyüş yapmak, biyolojik ritmi dengeleyerek uyanıklığı artırabilir ve gün boyunca daha iyi odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Olumlu bir Rutin Oluşturun…

Sabahları kendinizi daha iyi hissettiğiniz bir rutin oluşturmak ve gerektiğinde başkalarından yardım istemek, daha dinç bir gün geçirmenize yardımcı olabilir.

Related Posts

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.

Çocuğunuz ekran başında dakikalarca oturuyorsa…

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Aykut Bayrak, çocuklarda kabızlık şikayetlerinin arttığını belirtti. Ekran başında geçirilen uzun saatler, hareketsizlik ve yanlış beslenme bu sorunun temel nedenleri arasında yer alıyor.