Sermaye kesiminde rahatsızlık büyüyor: “Sanayi kan kaybediyor”

Türkiye Ekonomisinde Son Durum: Mehmet Şimşek Ekonomi Yönetimine Getirildi

Türkiye ekonomisi uzun bir süredir ciddi bir krizle karşı karşıya. Ekonomideki olumsuz gidişat artık görmezden gelinemeyecek kadar açık hale geldi ve iktidarın kendi tabanından da rahatsızlıklar artmaya başladı. Bu durum üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski bakan Mehmet Şimşek’i ekonomi yönetimine geri getirdi.

Şimşek, 2023’ün başında tekrar koltuğuna oturduğunda, siyasi gerilimin doğrudan ekonomik göstergelere etkisini azaltmak için yoğun bir çaba sarf etti. Parasal politikaları yöneten Şimşek, siyasi gerilimi azaltmak amacıyla, 19 Mart’tan sonra daha sıkı tedbirler almaya başladı. Vergi politikalarını sertleştireceğini belirten Şimşek, bu tutumuyla dikkat çekmişti. Ancak Türkiye Borsalar Birliği Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Rifat Hisarcıkoğlu, vergilere karşı tepkisini dile getirmişti.

İş dünyası son iki yıldır, fiyat rekabeti avantajının azaldığı ve karlılığın düştüğü konusunda şikayetlerini dile getiriyordu. İktidardan gelen tepkiler arasında dikkat çekici bir şekilde Hisarcıkoğlu gibi iktidara yakın bir ismin de bu endişelere katıldığı görülüyor.

Ekonomideki kötü tabloya ilişkin eleştirilerden biri de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’den geldi. Gültepe, sanayi ihracatındaki olumsuz gidişatı net verilerle açıkladı. Türkiye’nin giderek pahalı bir ülke haline geldiğini söyleyen Gültepe, maliyet ve enflasyon artışının firmaları zorladığını ifade etti.

Gültepe’nin açıklamaları şu şekilde devam etti: “Türkiye pahalı hale geldi. Firmalar, maliyet ve enflasyon artışını fiyatlandırma konusunda çok zorlanıyor. Sektörler küçülüyor. İlk kez ihracat yapan firma sayımız 1800’leri görmüştü. Nisan ayında 980’e düştü. Bu şekilde giderse belki bir sene sonra 800, 700 rakamına kadar düşecek. İhracat artık firmaları heveslendirmiyor. Firmalar oyuna giremiyor. Bunun sebebi de küçülerek mevcudu korumaya çalışmaları. İhracatı yeniden heveslendirmek lazım. Yapılması gereken tek şey ihracata sarılmak.”

Gültepe’nin vurguladığı nokta şuydu: “Bu ülkede yüzde 70-80 enflasyon varken de çalıştık. Enflasyon şimdi yüzde 40 seviyelerinde kilitlendi. Ancak sanayi kan kaybediyor.” İhracattaki olumsuz tablo, Gültepe’nin açıklamalarıyla daha da netleşiyor: “4-5 sektörün güçlü artış sağlaması nisan ayındaki büyümeye etki etti. Artış sağladık ama önceki yılın nisan ayına göre iki gün de fazla çalıştık.”

Gültepe, Türkiye’de fiyat artışlarının müşteri kaybına neden olduğunu belirtirken, Türkiye’nin pahalı bir ülke olduğunu ve bu durumun üretimi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Hazır giyim sektörü örneğinde olduğu gibi, sektörlerin küçüldüğünü ve bazılarının kapandığını gözlemlediklerini paylaştı.

Related Posts

Emeklinin maaş zam hesabı değişti: Taban aylık için 4 senaryo ortaya çıktı

3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verileri, milyonlarca emeklinin maaşını doğrudan etkileyecek. Taban emekli aylığı için dört farklı zam formülü gündemde. Tahminler yüzde 16-18 arası artışa işaret ederken, en düşük maaşın 17 bin TL seviyesine ulaşması bekleniyor.

Trump’ın şirketi, bitcoin ve ethereum ETF için başvuruda bulundu

ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya şirketi, bitcoin ve ethereum borsa yatırım fonu (ETF) için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) başvuru yaptı.

AKP Grup Başkanı Güler yanıtladı: Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?

AKP Grup Başkanı Güler yanıtladı: Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?

Cari açıkta 2 yılın zirvesi: Uzmanlardan kritik yarılar!

Türkiye’nin cari açığı nisan ayında 7,9 milyar dolarla son 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Uzmanlar, dış ticaret açığının etkisine dikkat çekerken, “tarihin en sert rezerv kaybı” ve “jeopolitik riskler” uyarıları geldi.

Uzmanlardan altın ve doların kaderini belirleyecek değerlendirme

Uzmanlar altın ve doların kaderini belirleyecek değerlendirmede bulundu. ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı piyasaların odağına yerleşirken, uzmanlardan gelen farklı görüşler Bankanın faiz indirim sürecine ilişkin belirsizliğin devam ettiğini ortaya koyuyor.

Güneydoğu’dan 5 ayda 1,5 milyar dolarlık hububat ihracatı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyeleri, yılın ilk 5 ayında 1,5 milyar dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirdi.