Sıfır araç almak hayal oldu ikinci ele akın başladı!

İkinci El Araç Piyasasında Son Durum: Sıfır Araçlara Zam Geldi, İkinci Ele Olan Rağbet Arttı

İkinci el araç piyasasında son durum, araç satın almak isteyen vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Özellikle sıfır araçlara gelen son zamların ardından araç sahibi olmak isteyenler gözünü ikinci el piyasasına çevirmeye başladı. Ancak araç almak isteyenlerin ikinci elde özellikle odaklandığı bazı kriterler bulunuyor. Otomotiv piyasaları uzmanı Aykan Ceylan, “İnsanlar bu araçları satın almak istiyorlar” detaylarını paylaştı.

Sıfır araçlara uygulanan zamlar sonrasında ikinci el araçlara olan ilgi arttı. Peki, ikinci el araç fiyatları nasıl seyrediyor? Sıfır araçlara gelen zamların ardından gözler tekrar ikinci el piyasasına çevrilirken özellikle belirli model ve kriterlere sahip araçlara yoğun talep olduğu görüldü. İşte ayrıntılar…

Selver Gözüaçık’ın Ekol TV’de yer alan haberine göre, “Sıfır araçlara zam geldi. Araç almak isteyenler ikinci ele yöneldi. Kriterler yüksek tabii ki ikinci elde. Bizim bir hastalığımız var; aracın hasar görmemiş olması, 2 yaşından büyük olmaması, en fazla 30-40 bin kilometrede olması gibi kriterler belirleniyor. Bu kapsamda, 2-3 yaş aralığında ve 30-40 bin kilometre civarında olan araçlar ikinci elde büyük ilgi görüyor. Fiyatlar artış gösteriyor. Ancak diğer araçlar, örneğin 150 bin kilometreyi aşmış ve 7 yaşından büyük olan araçların alıcı bulmakta zorlandığı görülüyor” şeklinde konuştu.

Otomotiv sektöründe yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte fiyatların artması araç almak isteyenleri ikinci el piyasasına yöneltmeye başladı. Otomotiv piyasaları uzmanı Aykan Ceylan, “Döviz kurlarındaki artış, enflasyon, sürekli olarak otomobillere zam gelmesi” gibi nedenlerle fiyatların yükseldiğini belirtti. Farklı markalara ait 330 modelin tümünde zam uygulanmış durumda. Bazı modellerin fiyatı yüzde 10’dan fazla arttı.

Ceylan, “Fiyatlar yükseldikçe insanların alım gücü de düşüyor ve istedikleri araca ulaşmakta güçlük çekiyorlar veya ulaşamıyorlar” şeklinde ifade etti.

Sıfır araçlara uygulanan son zamların ardından vatandaşların gözü tekrar ikinci el piyasasına çevrildi. İkinci el araç almak isteyenlerin dikkat ettiği iki önemli kriter bulunuyor. Bunlardan ilki kilometrenin düşük olması, diğeri ise aracın yaşının genç olması. Ceylan, “Dolayısıyla 1 yaşındaki araçlara yoğun talep var, kilometresi 30 bini aşmayan ve özellikle otomatik vites seçeneği bulunan araçlar büyük ilgi görüyor. İnsanlar sorunsuz araçlar tercih ediyorlar. Araba satın almakla iş bitmiyor. Kasko, trafik sigortası masraflarını karşılamak, bakım maliyetlerini üstlenmek, olası sorunlarla uğraşmamak ve ileriye dönük zarar etmemek için dikkatle araç seçimi yapıyorlar” açıklamasında bulundu.

SUV segmenti de hareketli bir dönemden geçiyor. Satılan her iki araçtan biri SUV modellerinden oluşuyor. Ceylan, “Son 2 yılda SUV modellerine olan ilginin arttığını ve talebin yükseldiğini gözlemliyoruz. Şu anda Türkiye’de satılan her 100 araçtan 50 tanesi SUV modelleridir” dedi.

Related Posts

Emeklinin maaş zam hesabı değişti: Taban aylık için 4 senaryo ortaya çıktı

3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verileri, milyonlarca emeklinin maaşını doğrudan etkileyecek. Taban emekli aylığı için dört farklı zam formülü gündemde. Tahminler yüzde 16-18 arası artışa işaret ederken, en düşük maaşın 17 bin TL seviyesine ulaşması bekleniyor.

Trump’ın şirketi, bitcoin ve ethereum ETF için başvuruda bulundu

ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya şirketi, bitcoin ve ethereum borsa yatırım fonu (ETF) için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) başvuru yaptı.

AKP Grup Başkanı Güler yanıtladı: Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?

AKP Grup Başkanı Güler yanıtladı: Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?

Cari açıkta 2 yılın zirvesi: Uzmanlardan kritik yarılar!

Türkiye’nin cari açığı nisan ayında 7,9 milyar dolarla son 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Uzmanlar, dış ticaret açığının etkisine dikkat çekerken, “tarihin en sert rezerv kaybı” ve “jeopolitik riskler” uyarıları geldi.

Uzmanlardan altın ve doların kaderini belirleyecek değerlendirme

Uzmanlar altın ve doların kaderini belirleyecek değerlendirmede bulundu. ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı piyasaların odağına yerleşirken, uzmanlardan gelen farklı görüşler Bankanın faiz indirim sürecine ilişkin belirsizliğin devam ettiğini ortaya koyuyor.

Güneydoğu’dan 5 ayda 1,5 milyar dolarlık hububat ihracatı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyeleri, yılın ilk 5 ayında 1,5 milyar dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirdi.