Cumhurbaşkanlığı’nın Dijital Dönüşüm Ofisi’nden yayınlanan rapor ile Türkiye’nin bölgede bilgi merkezi üssü olması için adımlar atıldı.
GÜVENLİK AÇISINDAN SIKINTILIYDI
Yeni Şafak’a konuşan Uptime Instute Tier sertifikalı Makine Yüksek Mühendisi Cemil Çalıkıran, “Türkiye’nin veri merkezi olmasında kimi avantajlar var. Evvelden bu bilgilerimiz öbür ülkelerde depolanıyordu. Bu hem döviz cinsinden paranın çıkmasını hemde güvenlik açısından sorunlar doğuruyordu. Artık ise hem kendi bilgimizin güvenliğini sağladık hemde milletlerarası firmaların bilgilerini depolamaya başladık. Bu türlü giderse yakın gelecekte bölgenin data üssü Türkiye olabilir” dedi.
NÜFUSUN GENÇ OLMASININ AVANTAJI
Türkiye’nin pozisyonunun avantaj sağladığını kaydeden Çalıkıran, “Avrupa’da bu türlü bir şey yapmak Türkiye’den sıkıntı. Burda Türkiye’nin daha genç bir ülke olmasınında avantajı var. Yetişmiş ve genç eleman var. Veri merkezlerini yapabilecek servis elemanları bulunuyor. Hasebiyle adamlar gidip İrlanda’da merkez kurmaktansa Türkiye’yi tercih ediyor” formunda konuştu.
TÜM BANKALAR BİLGİ MERKEZLERİNİ AÇTI
2015’den evvel küçük bilgi depolama merkezlerinin olduğuna dikkat çeken Çalıkıran, ” son beş yılda çabucak hemen tüm bankalar bilgi merkezlerini açtı. GSM firmaları yatırım yaptı. Türkiye’nin güvenirliği için değerli adımlar. Zira bu data merkezlerinde değerli yada kıymetsiz bütün bilgiler saklanıyor. Cumhurbaşkanlığı’da veri merkezlerine yeni bir standart getirmek için çalışmalar yapıyor ” sözlerini kullandı.