Güncel Haber Sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

66 yıllık basımevi müzeye dönüştürüldü

Erzurum'da 1957 yılında kapılarını açan Atatürk Üniversitesi'nin kitap, dergi, broşür ve fakülte evrakının basımı için 1959 yılında kurulan basımevi, müzeye dönüştürüldü. Üniversite bünyesinde kurulan Hurufat Atatürk Üniversitesi Baskı Müzesi'nde, en eskisi 80 yıllık olmak üzere 32 adet baskı makinesi ile binlerce hurufat (metal harf) sergileniyor.

Atatürk Üniversitesi’nde 66 Yıllık Basımevi Müzeye Dönüştürüldü

Atatürk Üniversitesi, 1959 yılında Ziraat ve fen-edebiyat fakültelerine kayıt yaptıran 135 öğrencisi ile yükseköğretime başladı. O dönemde akademisyenlerin kitap, dergi, broşür ve fakülte evrakları için kurulan basımevi, 1959 yılında dönemin son teknolojisi ürünü baskı makinelerinden oluşuyordu. Ancak ilerleyen teknoloji nedeniyle 2010 yılında kapatıldı.

2010 Yılında Kapatıldı

Basımevinin bulunduğu yer, Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi bünyesinde muhafaza edildi. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ferruh Haşıloğlu’nun başlattığı çalışma sonucunda basımevi, müzeye dönüştürüldü. Üniversite yönetimi tarafından onaylanan proje kapsamında basımevi, Hurufat Atatürk Üniversitesi Baskı Müzesi olarak tekrar açıldı. 700 metrekarelik alanda kurulan müze, sergi ve matbaa bölümlerinden oluşmaktadır.

Müzede en eskisi 80 yıllık olmak üzere toplam 32 adet baskı makinesi ve binlerce hurufat (metal harf) sergilenmektedir.

Müzede Yaşayarak Öğrenme Fırsatı

‘Hurufat Atatürk Üniversitesi Baskı Müzesi’, yazı ve baskı tarihini araştırmayı, korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı hedeflemektedir. Müzede harflerin ve yazı sanatının gelişimi sergilenmekte olup, grafik tasarım, tipografi ve baskı teknolojileri üzerine odaklanmaktadır. Müze, grafik tasarımcılar, araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler için önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.

Müze, ziyaretçilere yazının ve baskının sanat dünyasındaki rolünü keşfetme imkanı sunarken aynı zamanda baskı tekniklerini yaşayarak öğrenme fırsatı da sağlamaktadır.

‘Çok Değerli Bir Koleksiyona Sahibiz’

Doç. Mehmet Ferruh Haşıloğlu, kapatılan basımevinin çok değerli bir hazine olduğunu belirtti. Gelişen teknolojiye ayak uydurmak adına basımevinin müzeye dönüştürülmesi projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Haşıloğlu, müzenin Türkiye’deki en büyük matbaa makineleri müzesi olduğunu vurguladı. Koleksiyonda Türkçe ve Arapça karakterler, matematik sembolleri ve diğer sembollerin yer aldığı binlerce hurufat bulunmaktadır.