Vatandaşın enflasyon beklentisi düştü: Tasarrufta tercih yine döviz ve altın

Koç Üniversitesi Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nin ağustos ayı sonuçları yayımlandı.

Ağustos ayındaki sonuçlar vatandaşın enflasyondaki düşüş beklentisinin sürdüğüne işaret etti.

Katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon beklentileri yüzde 59 oldu. Temmuz ayında bu oran yüzde 61 olarak açıklanmıştı.

Yıl sonu enflasyon beklentisi ise temmuz ayındaki yüzde 65’ten yüzde 62’ye geriledi.

Geçmiş 12 ay için enflasyon hissiyatı ise temmuzdaki yüzde 71 seviyesinden yüzde 69’a geriledi.

VATANDAŞ DÖVİZ ALMAYA DEVAM EDİYOR

Ankette ağustos ayında da, geçtiğimiz aylarda olduğu gibi anket katılımcılarına önümüzdeki 12 ay içinde tasarruflarını hangi araçlarda değerlendirmeyi planladıkları soruldu.

Anket sonuçlarında altın ve döviz tercihlerinin gücünü korumaya devam etmesi, hanehalkı nezdinde dolarizasyon eğiliminin canlı kaldığına işaret etti.

Enflasyon beklentilerinin sosyoekonomik kırılımlara göre analizi
Ekonomi politikalarına duyulan güven ile enflasyon beklentileri arasındaki ilişki incelendiğinde, güven düzeyi ve enflasyon beklentileri arasındaki ters ilişki belirgin şekilde gözlendi.

Katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin genellikle yüzde 50 civarında bir taban ve yüzde 65 civarında bir tavan arasında yoğunlaştığı gözlemlendi.

12 ay ileriye yönelik enflasyon beklentileri ev sahipliğine göre gruplandırıldığında kiracı olup olmamanın enflasyon beklentileri üzerinde belirgin bir fark yaratmadığı göze çarptı.

Katılımcılar gelir seviyelerine göre gruplandırıldığında, en düşük gelir grubunun 12 ay ileriye yönelik ortalama enflasyon beklentilerinin yüksek gelir gruplarına kıyasla Ağustos ayında da daha düşük seyrettiği gözlemlendi.

Bu durum, enflasyonun neden olduğu satın alma gücü kaybının ve gelir dağılımındaki bozulmanın orta ve üst gelir gruplarında daha yoğun hissedildiğini düşündürdü.

Anket verileri, katılımcıların eğitim düzeylerine göre enflasyon beklentilerinde farklılaşan eğilimlere de işaret etti.

Lise altı grubun enflasyon beklentilerinin üniversite mezunlarının enflasyon beklentilerinden daha yüksek olması eğitim seviyesi düştükçe enflasyon beklentilerinin yükseldiğini tespit eden literatür ile tutarlı olduğu görüldü.

Üniversite mezunlarının beklentilerinin lise mezunlarına kıyasla daha yüksek seyretmesi, kısmen yüksek eğitim düzeyinin daha yüksek gelirle ilişkilendirilmesiyle ve önceki analizde ortaya konan yüksek gelir gruplarının ağustos ayında görece daha yüksek enflasyon beklentilerine sahip olmalarıyla açıklanabilir. Ancak, bu tek başına yeterli bir açıklama sunmaz. Üniversite mezunlarının daha fazla ekonomik ve politik bilgiye erişimi olması, beklentilerini şekillendiren farklı haber kaynaklarını takip etmeleri, ya da toplumsal kutuplaşma gibi faktörlerin de bu ayrışmada rol oynayabileceği değerlendiriliyor.

Related Posts

Yunan bankalarının gücü artıyor: Mevduatlar ve likidite rekor seviyede

Yunan bankalarında mevduatlar, 2025’in ilk yarısında 204,5 milyar euroya ulaşarak son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı. 2011’den bu yana görülmeyen bu seviye, özellikle 2015’teki sermaye kontrolleri ve ciddi likidite krizinin ardından büyük bir …

Şimşek’in ‘samimiyeti’ yetmedi: Enflasyon tahminleri 11 ayda 4 kez revize edildi!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB’nin enflasyon tahminlerini yeniden yukarı revize etmesinin ardından, piyasa beklentilerindeki gerilemeyi değerlendirdi. Sürekli revize edilen enflasyon hedeflerine karşın Şimşek, orta vadeli beklentilerin iyileştiğini savunarak dezenflasyon sürecinin devam edeceğini iddia etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: Bakan Işıkhan ile görüştüm, teklifin bugün gelmesi gerekiyor

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: Bakan Işıkhan ile görüştüm, teklifin bugün gelmesi gerekiyor

SPK, 16 siteye erişim engeli getirdi

SPK yurt dışında izinsiz kaldıraçlı işlem yapan 16 siteye erişim engeli getirdi.

11.8 milyon kişi aşırı yoksulluğun pençesinde

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘aşırı yoksul’ olarak tanımladığı vatandaşların sayısı 10 milyonu aştı. 2 milyon 969 bin 483 hane ‘aşırı yoksulluk’ programından yararlandı.

Ankara’da tehlikeli durum! Tam 23.9 ton gıda ürünü ele geçirildi

Bakanlığın Next Sosyal hesabından yapılan açıklamada, “Halk sağlığını tehdit eden gıdalara karşı denetimlerimiz aralıksız devam ediyor. Ankara Yenimahalle’de Gıda Kontrol görevlilerimiz ve Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele …