Şimşek’in asgari ücret hesabı: Yüzde 49 arttı

Aşağıdaki haber içeriğini yeniden yazın:

Yeni yılda uygulanacak asgari ücretin 22 bin 104 lira olarak belirlenmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten kafaları karıştıran bir açıklama geldi. Şimşek, X hesabından yaptığı açıklamada, 17 bin 2 lira’dan yüzde 30 artışla 22 bin 104 liraya çıkardığı asgari ücretin enflasyonun üzerinde arttığını ifade ederek, “2024 yılı enflasyon gerçekleşme beklentisi yaklaşık yüzde 45 seviyesindeyken asgari ücret yüzde 49,1 arttı” dedi.

Şimşek’in paylaşımı şöyle:

Çalışanlarımızın alım gücünün ve refahının kalıcı olarak artması için fiyat istikrarı ön koşuldur. Uyguladığımız programın nihai hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımıdır. Hükümetlerimiz döneminde daima çalışanlarımızın yanında olduk. 2005-2024 döneminde istihdamı 13,7 milyon kişi artırdık, yani yıllık ortalama 680 binin üzerinde ilave istihdam sağladık.

Programımızı uygulamaya başladığımız 2023 yılı Haziran ayından bugüne kadar istihdam artışı 1,4 milyona ulaştı.

‘ASGARI ÜCRET YÜZDE 49,1 ARTTI’

Asgari ücret enflasyonun üzerinde artıyor. 2023 yılında enflasyon yüzde 64,8, asgari ücret artışı yüzde 107,3 gerçekleşti. 2024 yılı enflasyon gerçekleşme beklentisi yaklaşık yüzde 45 seviyesindeyken asgari ücret yüzde 49,1 arttı.

2003-2024 döneminde yıllık ortalama büyüme yüzde 5,3 iken asgari ücrette reel artış yüzde 5,6 gerçekleşti. İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değerdeki payı 2024 yılı üçüncü çeyreğinde serinin açıklandığı 1998’den beri en yüksek değeri olan yüzde 37,6’ya ulaştı. Son bir yıldaki artış ise 6,1 puan oldu.

2002’de 112 dolar olan asgari ücretin ABD enflasyonuna göre bugünkü karşılığı 196 dolardır. 2025 yılı için asgari ücret güncel kurla 620 doların üzerindedir. Asgari ücretin dolar karşılığı 2002 yılı seviyesinin 5,6 katına, ABD enflasyonuna göre düzeltilmiş olarak ise 3,2 katına yükseldi. Mevcut asgari ücret seviyemiz Romanya, Bulgaristan, Meksika, Çin, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya, Rusya, Mısır ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere göre daha yüksektir.

ERDOĞAN ‘YÜZDE 30’DEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığınıX hesabından, “2025 yılında asgari ücret, % 30 artışla net 22.104 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” ifadeleriyle açıklamıştı.

Related Posts

Yunan bankalarının gücü artıyor: Mevduatlar ve likidite rekor seviyede

Yunan bankalarında mevduatlar, 2025’in ilk yarısında 204,5 milyar euroya ulaşarak son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı. 2011’den bu yana görülmeyen bu seviye, özellikle 2015’teki sermaye kontrolleri ve ciddi likidite krizinin ardından büyük bir …

Şimşek’in ‘samimiyeti’ yetmedi: Enflasyon tahminleri 11 ayda 4 kez revize edildi!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB’nin enflasyon tahminlerini yeniden yukarı revize etmesinin ardından, piyasa beklentilerindeki gerilemeyi değerlendirdi. Sürekli revize edilen enflasyon hedeflerine karşın Şimşek, orta vadeli beklentilerin iyileştiğini savunarak dezenflasyon sürecinin devam edeceğini iddia etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: Bakan Işıkhan ile görüştüm, teklifin bugün gelmesi gerekiyor

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: Bakan Işıkhan ile görüştüm, teklifin bugün gelmesi gerekiyor

SPK, 16 siteye erişim engeli getirdi

SPK yurt dışında izinsiz kaldıraçlı işlem yapan 16 siteye erişim engeli getirdi.

11.8 milyon kişi aşırı yoksulluğun pençesinde

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘aşırı yoksul’ olarak tanımladığı vatandaşların sayısı 10 milyonu aştı. 2 milyon 969 bin 483 hane ‘aşırı yoksulluk’ programından yararlandı.

Vatandaşın enflasyon beklentisi düştü: Tasarrufta tercih yine döviz ve altın

Koç Üniversitesi anketine göre, 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 61’den yüzde 59’a gerilerken, altın ve döviz tasarruf tercihlerindeki artış vatandaşın dolarizasyon eğilimini koruduğunu