Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün’den İsrailli Bakan Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınına kınama

Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün İsrail’in Mescid-i Aksa’ya Baskınını Kınadı

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in işgal altındaki Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa avlusuna baskın yapması ve İsrail güçlerinin Suriye’nin güneyine saldırısı da dahil olmak üzere devam eden İsrail ihlallerinin reddedildiğini ve kınandığını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mescid-i Aksa’ya yapılan baskının en güçlü ifadelerle kınandığı belirtildi. BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu vurgulandı. Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu belirtildi.

İsrail’in Mescid-i Aksa’daki sistematik uygulamalarının, dünya çapındaki Müslümanların duygularının açık bir ihlali ve provokasyonu temsil ettiği kaydedilen açıklamalarda, Suriye’deki askeri operasyonların devamının Suriye’nin güvenlik ve istikrarını yeniden kazanma şansını daha da sabote etme girişimleri olarak nitelendirildi.

Mescid-i Aksa’ya İlişkin Statüko

Ürdün, 1994’te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs’teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor. Yine 2013’te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün’e verildi. Anlaşmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Related Posts

Gözaltındaki Avcılar Belediye Başkanı: Kendimizi milletimize emanet ediyoruz

Sabah saatlerinde düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara açıklama yaptı.

Özgür Özel’den tutuklu Kadriye Kasapoğlu’nun ailesine ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB soruşturmasında tutuklanan İBB Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu’nun ailesini ziyaret etti.

AKP’li borçlu belediye organizasyonlara 438 milyon lira harcadı!

Türkiye’nin en borçlu belediyeleri arasında gösterilen AKP yönetimindeki Konya Büyükşehir Belediyesi 2025 yılının ilk başında organizasyonlara 437 milyon 979 lira harcadı. AKP’li Belediye 2024 yılında da organizasyonlara 570 milyon lira harcadı.

Kayıp müzisyenlerin cesetleri ormanlıkta bulundu

Meksika’nın Tamaulipas eyaletinde “Grupo Fugitivo” müzik grubunun 5 üyesi kayboldu. 25 Mayıs’ta kaybolan müzisyenlerin cesetleri ormanlık alanda bulundu.

Cezaevindeki eniştesi ölümle tehdit etti!

Adana’da Dilan Yalçın, cezaevindeki eniştesi tarafından görüntülü görüşmede ölümle tehdit edildi. Kız kardeşi tarafından sosyal medyada paylaşılan tehdit videosunun ekran kaydıyla savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu.

İsrail, tüm baskılara rağmen Batı Şeria’da yeni yerleşimler kuruyor

İsrail’in Batı Şeria’da 22 yeni Yahudi yerleşimi onaylaması, bölgede tansiyonu yeniden yükseltti. Yerleşimlerin Gazze savaşı sürerken ilan edilmesi, Filistin tarafında sert tepkilere yol açtı.