Reel Kesim Güven Endeksi azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ocak Ayı İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Ocak ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bu veriler, imalat sektöründe faaliyet gösteren bin 745 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılması ve toplulaştırılmasıyla elde edildi.

2025 yılı Ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 102,6 seviyesinde gerçekleşti. Anket sorularına verilen yanıtlar incelendiğinde, sabit sermaye yatırım harcamaları, gelecek üç aydaki ihracat siparişleri, mevcut mamul mal stokları, mevcut toplam siparişler ve gelecek üç aydaki üretim hacmiyle ilgili değerlendirmeler endeksi yükseltirken, son üç aydaki toplam siparişler, gelecek üç aydaki istihdam ve genel gidişatla ilgili değerlendirmeler endeksi düşürdü.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 100,9 seviyesinde gerçekleşti. Üretim hacmi, iç piyasa siparişleri ve ihracat siparişlerinde azalış gözlemleyenlerin sayısında artış olduğu belirlendi.

Gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerin sayısında artış gözlendi. Bununla birlikte, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin beklentilerde güçlenme olduğu belirlendi.

2025 yılı Ocak ayında ankete katılan işyerlerinin yüzde 52,9’u üretimlerini kısıtlayan herhangi bir faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,6’sı talep yetersizliğinin en önemli kısıtlayıcı faktör olduğunu belirtti. İşgücü yetersizliği, hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler sırasıyla talep yetersizliğini takip etti.

Genel olarak, katılımcıların kendi sektörlerindeki gidişattan daha olumsuz bir tablo çizdikleri görüldü. İlerleyen dönemlerde ise birim maliyetlerde artış, satış fiyatlarında artış ve yıllık ÜFE beklentilerinde azalış beklentisinin olduğu belirlendi.

Related Posts

Otellerde doluluk pandemi sonrasının en düşüğünde

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 26,79’a gerileyerek pandemi sonrası en düşük seviyeyi gördü. Geceleme sayısı da geçen yıla göre düşerken, ziyaretçilerin kalış süresi kısaldı.

Kuaförden düğüne her yerde artık müzik ücretli! Yabancı için de ödenecek

Restoranlardan kuaförlere, düğün salonlarından mağazalara kadar halka açık müzik çalan tüm işletmelerde artık telif bedeli ödenecek. MESAM Başkanı Recep Ergül, sadece yerli müzik için değil yabancı müzik için de aynı ödemenin yapılacağını dikkat çekti.

Tefecilere büyük vurgun! 75 gayrimenkul, 34 araba, binlerce çek ve senet…

Tefecilere yönelik Çanakkale merkezli 3 ilde düzenlenen operasyonda, 1 milyar 250 milyon TL değerindeki 75 gayrimenkule ve 34 araca el konuldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya operasyına ilişkin kişisel X hesabında yaptığı paylaşımda operasyonun …

Büyüyen tehlike

Her fırsatta ifade etmişimdir; 20. Asır 1945-1989 arasında hüküm sürmüş bir zamân dilimidir. Hobsbawn’ın onu Kısa Yüzyıl olarak nitelemesi boşuna değildir. 1989’u esas almamın sebebi ise, 20.Asrı nitelendiren meşhûr Berlin Duvarı’nın yıkılışıdır. Bu sembolik bir değerlendirmedir. Değilse 20.Asrın yıkılışı bu hâdise bir anda olmuş bitmiş değildir. Çöküş, parça parça yaşandı ve hâlen yaşanmakta . 2025, yâni kronolojik olarak 21. Asrın ilk çeyreğinde bile çöküş devâm ediyor. Bunu bana düşündüren

Borsa haftanın son işlem gününe yatay başladı

Borsa haftanın son işlem gününe yatay başladı

Borsa güne yatay başladı: 9 Mayıs 2025 Cuma Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yatay seyirle 9.280,71 puandan başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir