Bilim insanları açıkladı: Ölüm riskini %53 azaltıyor

Psikolojik Dayanıklılığın Uzun Ömre Etkisi!

BMJ Mental Health dergisinde yayımlanan bir çalışma, 50 yaş üstü 10.569 kişinin 12 yıllık sağlık verilerini inceledi. Araştırmacılar, katılımcıların psikolojik dayanıklılık düzeylerini, azim, sakinlik, amaç duygusu, özgüven ve zorluklarla başa çıkma becerileri gibi faktörler üzerinden ölçtüler.

Çalışmanın en önemli bulgularından biri, psikolojik dayanıklılığı yüksek olan bireylerin, daha düşük puan alanlara göre herhangi bir nedenden ötürü ölme risklerinin yüzde 53 daha düşük olduğuydu. Bu durum, psikolojik sağlamlığın uzun ömür için de kritik bir rol oynadığını gösteriyor. Araştırmacılar, bu ilişkinin kadınlarda daha belirgin olduğunu ve psikolojik dayanıklılığın cinsiyet ve hormonlardan etkilenen, yaşam boyu değişebilen bir özellik olduğunu belirtiyorlar.

Araştırmacılara göre, anlam duygusu taşımak, sosyal destek görmek ve olumlu duygular beslemek gibi faktörler, psikolojik dayanıklılığı güçlendirebileceği gibi birikmiş sıkıntıları azaltabilir. Olumlu düşüncelerin, zihinsel sağlık ile yaşam süresi üzerinde olumlu etkileri olabileceği vurgulanmaktadır.

Çalışmada, kanser ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları veya sağlıksız yaşam tarzı gibi faktörler de dikkate alınarak, psikolojik dayanıklılık ile yaşam süresi arasındaki güçlü ilişki gözlemlenmiştir. Ancak araştırmacılar, bu bulguların neden-sonuç ilişkisi kurmadığını ve genetik faktörler ile çocukluk deneyimlerinin dahil edilmediğini belirtiyor.

Related Posts

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Mevsimsel alerji mi, sinüzit mi? Farkı göz ardı etmeyin

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarında sık görülen burun tıkanıklığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Alerjik rinit uzun sürdüğünde sinüzit gibi ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir