KBÜ’den Çevreci Malzeme İnovasyonu

Karabük Üniversitesi, Atık Malzemelerle Elektromanyetik Koruma Sağlayan Yapı Malzemeleri Geliştirdi

Karabük Üniversitesi (KBÜ), atık malzemeler kullanılarak elektromanyetik koruma sağlayabilen tuğla ve karo kaplama malzemeleri üretti.

Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre, TÜBİTAK destekli proje kapsamında çevre dostu ve yenilikçi yapı malzemelerinin geliştirilmesi için çalışmalar gerçekleştirildi.

Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının yan ürünleri ve atık malzemeleri değerlendirilerek çevreci tuğla ve karo kaplama malzemelerinin üretimi gerçekleştirildi.

Düşük ısıyla üretilebilen bu malzemeler, çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor. Özel tekniklerle üretilen bu yapı malzemeleri, elektromanyetik dalgalara karşı koruma sağlama özelliğine sahip.

Wi-Fi ve cep telefonu sinyallerini zayıflatan bu ürünlerin, savunma sanayisi, hastaneler, okullar ve konutlarda kullanılması hedefleniyor.

Ekip, üretilen malzemelerin sanayiye entegrasyonu için çalışmalarına devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından gerekli onayların alınması ve fabrikasyon üretime geçilmesi için girişimlerde bulunulmuştur.

Melek yatırımcıların desteğiyle üretilen bu yenilikçi yapı malzemelerinin geniş bir alanlarda kullanılması planlanmaktadır.

Açıklamada görüşlerine yer verilen KBÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Tekin, geliştirdikleri yapı malzemelerinin, seramik ürünlere göre 8 kat daha az karbondioksit emisyonuna sahip olduğunu belirtti.

Related Posts

Bakan Yerlikaya: FETÖ elebaşının ölümünden sonra da hain yapının peşini bırakmayacağız

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında düzenlenen ‘Zaferin Adı Türkiye’ programında konuştu. Yerlikaya, FETÖ elebaşının ölümünün ardından da mücadeleye devam edildiğini açıkladı. Pençe Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan 12 askere rahmet dileyen Yerlikaya, şehitlik mertebesinin önemini vurguladı.

Polonya’da Grok’un uygunsuz paylaşımları nedeniyle X’in kapatılması değerlendiriliyor

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok’un uygunsuz paylaşımlar yapması nedeniyle platformun ülkede kapatılmasını değerlendirebileceklerini belirterek, “İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil.” dedi.

Erdoğan’dan, Bahçeli’nin ‘İBB duruşmaları TRT’de yayınlasın’ çağrısına yeşil ışık: ‘Gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur’

Son dakika haberi… AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün ‘İBB duruşmaları TRT’de yayınlasın’ önerisinde bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli’ye destek verdi. Erdoğan, “Gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.

DEM Parti resmen açıkladı: Tarihi bir eşikteyiz; PKK 11 Temmuz’da Süleymaniye’de silah bırakacak

DEM Parti resmen açıkladı: Tarihi bir eşikteyiz; PKK 11 Temmuz’da Süleymaniye’de silah bırakacak

Hindistan’da 40 yıllık köprü çöktü, araçlar nehre uçtu: Can pazarı yaşandı!

Hindustan Times gazetesinin haberine göre, eyaletin Vadodara ve Anand bölgelerini birbirine bağlayan 900 metre uzunluğundaki köprünün iki ayağı arasındaki bölüm çöktü. Yetkililer, olay anında köprüden geçen 2 kamyon ve 2 kamyonetin nehre düştüğünü …

BP, 300 akaryakıt istasyonunu satıyor

İngiltere merkezli enerji devi BP, 2027’ye kadar 20 milyar dolarlık varlık satış planı kapsamında Hollanda’daki 300 petrol istasyonunu, Hollandalı akaryakıt dağıtım ve ticaret şirketi Catom’a satmak üzere anlaşmaya vardığını açıkladı.