66 yıllık basımevi müzeye dönüştürüldü

Atatürk Üniversitesi’nde 66 Yıllık Basımevi Müzeye Dönüştürüldü

Atatürk Üniversitesi, 1959 yılında Ziraat ve fen-edebiyat fakültelerine kayıt yaptıran 135 öğrencisi ile yükseköğretime başladı. O dönemde akademisyenlerin kitap, dergi, broşür ve fakülte evrakları için kurulan basımevi, 1959 yılında dönemin son teknolojisi ürünü baskı makinelerinden oluşuyordu. Ancak ilerleyen teknoloji nedeniyle 2010 yılında kapatıldı.

2010 Yılında Kapatıldı

Basımevinin bulunduğu yer, Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi bünyesinde muhafaza edildi. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ferruh Haşıloğlu’nun başlattığı çalışma sonucunda basımevi, müzeye dönüştürüldü. Üniversite yönetimi tarafından onaylanan proje kapsamında basımevi, Hurufat Atatürk Üniversitesi Baskı Müzesi olarak tekrar açıldı. 700 metrekarelik alanda kurulan müze, sergi ve matbaa bölümlerinden oluşmaktadır.

Müzede en eskisi 80 yıllık olmak üzere toplam 32 adet baskı makinesi ve binlerce hurufat (metal harf) sergilenmektedir.

Müzede Yaşayarak Öğrenme Fırsatı

‘Hurufat Atatürk Üniversitesi Baskı Müzesi’, yazı ve baskı tarihini araştırmayı, korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı hedeflemektedir. Müzede harflerin ve yazı sanatının gelişimi sergilenmekte olup, grafik tasarım, tipografi ve baskı teknolojileri üzerine odaklanmaktadır. Müze, grafik tasarımcılar, araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler için önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.

Müze, ziyaretçilere yazının ve baskının sanat dünyasındaki rolünü keşfetme imkanı sunarken aynı zamanda baskı tekniklerini yaşayarak öğrenme fırsatı da sağlamaktadır.

‘Çok Değerli Bir Koleksiyona Sahibiz’

Doç. Mehmet Ferruh Haşıloğlu, kapatılan basımevinin çok değerli bir hazine olduğunu belirtti. Gelişen teknolojiye ayak uydurmak adına basımevinin müzeye dönüştürülmesi projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Haşıloğlu, müzenin Türkiye’deki en büyük matbaa makineleri müzesi olduğunu vurguladı. Koleksiyonda Türkçe ve Arapça karakterler, matematik sembolleri ve diğer sembollerin yer aldığı binlerce hurufat bulunmaktadır.

Related Posts

Butlan ne demek? Mutlak butlan ne anlama gelir?

Butlan, bir hukuki işlemin temelinde bir eksiklik veya bozukluk olması nedeniyle geçersiz (hükümsüz) kılınması anlamına gelir. Hukuki sonuç doğurmaz. Butlan, mutlak butlan ve nisbi butlan olarak ikiye ayrılır. “Butlan” ve “Mutlak Butlan” hukuki terimlerdir ve bir hukuki işlemin geçersizliğini ifade ederler. İşte, butlan hakkında detaylı bilgiler

Sakarya Üniversitesi, THE 2025 etki sıralamasında yükseldi

Sakarya Üniversitesi, Times Higher Education (THE) tarafından yayımlanan 2025 Etki Sıralaması’nda (Impact Rankings) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çalışmalarıyla Türkiye genelinde 14–18 aralığında yer aldı.

8. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali başlıyor

8. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali başlıyor

BUGÜN RESMİ GAZETE KARARLARI 17 HAZİRAN 2025: Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Personel alımı ilanları yayınlandı!

Kamuoyunun yakından takip ettiği Resmi Gazete kararları 17 Haziran 2025 tarihli sayısında yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32929 sayılı Resmi Gazete’de bugün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Fırat Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yayınlandı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 17 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

LGS yapılıyor.. Sınav hakkında tüm gelişmeler gün boyunca Hürriyet/Eğitim’de

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav Türkiye genelinde 973 sınav merkezinde, 3 bin 938 okulda ve 62 bin 693 salonda gerçekleştiriliyor. Yurt dışında ise 13 okulda, 37 salonda uygulanıyor. 1 milyon 10 bin 916 8’inci sınıf öğrencisinin başvurduğu sınav, saat 09.30 itibarıyla tüm sınav merkezlerinde başlayacak. İki oturumda uygulanacak sınavın birinci oturumunda öğrencilere, 75 dakikalık sürede Türkçeden 20, T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil testlerinden 10’ar olmak üzere toplam 50 çoktan seçmeli soru yöneltilecek. 11.30’da başlayacak ikinci oturumda ise öğrencilerin, matematik ve fen bilimleri testlerinden 20’şer soru olmak üzere toplam 40 soruyu 80 dakikada çözmeleri gerekecek. Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap sınavı İstanbul’da Bakırköy Emlak Kredi Bankası Ortaokulu ile Beylikdüzü Koç Ortaokulu’ndan izleyecek. LGS’ye ait tüm gelişmeleri gün boyunca sitemizden aktaracağız.

LGS SINAV YERLERİ SORULAMA EKRANI ( meb.gov.tr) || LGS sınav giriş belgesi örneği nereden alınır? LGS’de kimlik belgesi zorunlu mu?

LGS giriş belgesi sorgulama ekranı, sınava günler kala öğrenciler tarafından merak ediliyor. LGS sınav yerleri meb.gov.tr öğrenci giriş ekranından alınabilecek. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava 1 milyondan fazla öğrenci başvuru yaptı. LGS kapsamındaki merkezî sınava yönelik sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri ile sınav tedbirlerine ilişkin bilgilere e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden ulaşılabilecek. Peki, LGS sınav giriş belgesi örneği nereden alınır? LGS’de kimlik belgesi bulundurmak zorunlu mu? İşte, LGS sınav saati, sınav yerleri sorgulama detayları…