Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Milleyha Sulak Alanı’nda Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi: Milleyha Tirşiği

Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, Milleyha Sulak Alanı’nda keşfettiği ve tirşik otuna ait olduğunu düşündüğü farklı bir bitki türünün fotoğraflarını, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım’a iletti.

Prof. Dr. Yıldırım yapılan araştırmanın sonucunda, türün literatürde kaydının olmadığını tespit etti. Saha ve laboratuvar çalışmaları sonucunda hazırlanan bilimsel makale, taksonomi dergisi Bağbahçe Bilim’de yayımlandı.

Yıldırım, bitkiye “Milleyha tirşiği” adını verirken bilimsel isminin ise “Arum milleyhanum” olduğunu belirtti.

“Dünyada Sadece Milleyha Sulak Alanı’nda”

Prof. Dr. Hasan Yıldırım gazetecilere yaptığı açıklamada, yılan yastığı türlerinin zehirli bitkiler olmasına rağmen Anadolu’da “tirşik” olarak bilinen bitkinin halk arasında sevilen bir yemek olarak tüketildiğini söyledi.

Yıldırım, bitkinin doğru şekilde işlendiğinde zehrinin ortadan kalkıp lezzetli bir yemeğe dönüştüğünü vurgulayarak, yılan yastığı cinsinin Avrupa, Orta ve Güney Asya ile Kuzey Afrika’ya kadar yayıldığını açıkladı.

Ülkemizde 25-30 kadar türe sahip olan bu cinse ait bitkilerin genellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yayıldığını belirten Yıldırım, Arum cinsinin Türkiye’de 13 türle temsil edildiğini, yeni keşfedilen türle beraber bu sayının 14’e çıktığını ifade etti.

Arum milleyhanum’un dünya genelinde sadece Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan Milleyha Sulak Alanı’nda var olduğunu belirten Yıldırım, bu alanın biyoçeşitliliğinde çeşitli bitki, kelebek, memeli, sürüngen ve kurbağa türlerinin olduğunu aktardı. Ayrıca, Milleyha Sulak Alanı’nın önemli bir göçmen kuş konaklama sahası olduğunu da ekledi.

Related Posts

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Skype resmi olarak kullanımdan kaldırıldı

Microsoft’a ait görüntülü ve sesli iletişim uygulaması Skype, bugün itibarıyla hizmetlerine son verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir