İhracatçıların başkanı durumu böyle özetledi: İthalat daha cazip

Türkiye Hazır Giyim Sektöründe Zor Günler Yaşıyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, ülkenin hazır giyim sektöründe iç ve dış pazarlarda pahalı hale gelmesiyle kayıplar yaşadığını belirtti. Gültepe, mevcut ekonomik durum ve kur seviyesinin ithalatı cazip hale getirdiğini ifade etti.

Gültepe, Türkiye’nin dünyanın yedinci, Avrupa Birliği’nin ise üçüncü büyük tedarikçisi olduğunu vurgulayarak, sektörün ülke ekonomisi için kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi. Son 2.5 yılda ise sektörün zor günler geçirdiğini belirtti.

Üretim maliyetlerinin artmasıyla Türkiye’nin rakiplere göre daha pahalı hale geldiğini kaydeden Gültepe, ocak 2022’den bu yana asgari ücretin %420, enflasyonun %278 arttığını, kurun ise %167 oranında yükseldiğini açıkladı. Bu durumun Türkiye’yi dolar bazında %50-60 daha pahalı hale getirdiğini belirtti.

Gültepe, hazır giyim ihracatında yaşanan daralmanın dikkat çektiğini ve rekabetçiliğin tekrar kazanılması gerektiğini vurgulayarak, umutlarını kaybetmediklerini ifade etti. İHRACATINDAKİ ge tarzında olmayan cümle: “2022’de 21.2 milyar dolar olan hazır giyim ihracatımız, 2024’te 17.9 milyar dolara geriledi.”.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen törende konuşan Gültepe, 2024’te gerçekleştirilen 17.9 milyar dolarlık ihracatta en çok katkı sağlayan üyeleri ödüllendirdiklerini açıkladı. Ayrıca, 2024’te ihracatın %2.6’sının online kanallardan gerçekleştiğini belirterek, bu payın 2028’e kadar %10’a çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Related Posts

TCMB’den temerrüt açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son dönemde uygulanan parasal sıkılaşma politikalarının reel sektör üzerindeki etkilerine dair dikkat çeken bir analiz yayımladı. TCMB’nin “Merkezin Güncesi” adlı blog sayfasında yer alan “Parasal Sıkılaşma …

İmalat PMİ 14 aydır kritik eşiğin altında

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayısta 47,2 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye’den yüzlerce ülkeye süt ve peynir ihracatı

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, süt ve süt ürünleri ihracatında artan bir ivme yakalamayı hedeflediklerini belirterek, “Peynir, dondurma, tereyağı ve UHT süt gibi ürünler, başta Orta Doğu ve Asya olmak üzere 100’den fazla ülkeye ihraç ediliyor” dedi.

Wall Street’te ‘sermaye savaşı’ alarmı: ABD’nin yeni vergi tasarısı yatırımcıyı kaçırabilir

ABD Kongresi’nde görüşülen yasa tasarısının 899. bölümü, yabancı yatırımlara yönelik ağır vergiler getirmeyi hedefliyor. Wall Street uzmanları bu düzenlemenin, küresel sermaye akışlarını tehdit eden yeni bir ekonomik savaşın fitilini ateşleyebileceği uyarısında bulunuyor.

Haziranda faiz indirimi olur mu?

Öncelikle hemen belirtmeliyim ki 19 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında mutlaka faiz indirimi yapılmalı. Ancak bugün Merkez Bankası’nın baktığı pencereden bakmaya çalışarak faiz indirimi olup olmayacağını anlamaya çalışalım. Hatırlayacağınız üzere 19 Mart öncesi süreçte PPK’nın her toplantıda yaklaşık 250’şer baz puanlık faiz indirimleri yaparak yıl sonuna kadar politika faizini indireceğini tahmin ediyorduk. Öte yandan faiz indirimleri olsa bile aylık kredi kısıtlarının da sürdürüleceğini

Bakan Şimşek, ekonomik aktivitedeki ılımlı seyrin sürdüğünü belirtti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ikinci çeyreğine ilişkin öncü göstergelerin, ekonomik aktivitedeki ılımlı seyrin sürdüğünü gösterdiğini belirtti.