Ankara Büyükşehir Belediyesi 80 yapıyı restore etti

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara Kalesi’nde 2020 yılında başlattığı restorasyon çalışmaları kapsamında, İç Kale 1. ve 2. Etap projelerinin ardından 3. Etap projesinde büyük bir aşama kaydetti. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen titiz çalışmalar sonrası Kale’nin kalbinde yer alan ve Başkent’in belleği niteliğindeki Ankara Evleri, özgün yapısına sadık kalınarak adeta yeniden hayat buldu.

İç Kale 1. ve 2. Etap’ta 57’si tescilli olmak üzere toplam 129 yapı restore edilirken, 3. Etap kapsamında 11’i tescilli 80 yapıda daha restorasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Böylece toplamda 68’i tescilli olmak üzere 209 yapı, bilimsel yöntemlerle ve tarihi dokuya uygun biçimde geleceğe kazandırıldı.

MAHALLE KÜLTÜRÜVE TARİH BİR ARADA KORUNDU

Proje kapsamında yalnızca yapıların cephe ve çatılarında değil; kapı, pencere, avlularında da özgünlüğü koruyan kapsamlı bir yenileme yapıldı. Görsel iyileştirmeyle sınırlı kalmayan çalışmalar kapsamında yapısal sağlamlaştırmadan, geleneksel mimarinin korunmasına kadar pek çok teknik detay titizlikle ele alındı. Bazı yapılarda merdiven, balkon gibi ahşap imalatlar ile avlu içi döşeme çalışmaları devam ediyor.

Ayrıca restorasyon süresince ev sahipleri evlerinde yaşamaya devam etti. Hiçbir yapı boşaltılmadan yürütülen çalışmalar sayesinde hem mahalle kültürü korundu hem de ABB ile vatandaşlar arasında örnek bir iş birliği geliştirildi.

Related Posts

İDO feribotunda korku dolu dakikalar!

Balıkesir’in Marmara ilçesi açıklarında kayaya çarpan İDO feribotu, kaza sonrasında tabanından su almaya başladı. Yolcuların yaşadığı panik anları cep telefonu kamerasına yansıdı.

Diyarbakır merkezli dolandırıcılık operasyonu: 12 tutuklama

Diyarbakır merkezli 9 ilde düzenlenen dolandırıcılık operasyonunda gözaltına alınan 14 şüpheliden 12’si tutuklandı.

Ünlü deprem uzmanı ‘sıradaki’ diyerek o ilimizi işaret etti

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından gözler başta İstanbul olmak üzere Bursa ve İzmir gibi illere çevrildi. Prof. Dr. Osman Bektaş ise, bu kez başka bir kenti işaret etti.

Hakkındaki iddia Akşener’i çileden çıkardı: Ben artık bıktım, kesinlikle yalan

Meral Akşener, Mehmetçik Vakfı’na ait Marmara Otoyolu üzerindeki bir benzin istasyonu ve dükkanların İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak tarafından alınmak istendiği ve bu talebin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kendi referansıyla iletildiği iddialarını “Kesinlikle yalan” diyerek reddetti.

Kabine üyelerinden Balıkesir’deki depreme ilişkin geçmiş olsun mesajları

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, Balıkesir’de meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremden etkilenen vatandaşlara “geçmiş olsun” dileklerini iletti.

JD Vance Rusya-Ukrayna barışını yorumladı: “İki taraf da mutlu olmayacak”

ABD Başkan Yardımcısı Vance, Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak olası bir barış anlaşmasının her iki tarafı da memnun etmeyeceğini, uzlaşmanın Moskova ve Kiev’i “mutsuz” bırakacağını söyledi.