İngiltere, Kişiselleştirilmiş Kanser Aşılarını Denemeye Başlıyor

İngiltere’de binlerce kanser hastası, kişiye özgü aşılar ile birlikte yeni tedavilerin yolunun açılmasını uzun zamandır bekliyor. Bu konuda uzun zamandır çalışan Ulusal Sağlık hizmetleri (NHS) kapsamında otuz hastane Kanser Aşısı Projesine katıldı. Bu sistemde kanser hastalarının mRNA teknolojisini kullanan denemelerle eşleştiriliyor. 

Kanser hastalığı diye genel bir hastalık söz konusu olsa da bir kanser virüsü ya da mikrobu yok, genetik yapıdaki bozulmayla ortaya çıkıyor. Genel olarak kanserli yapılar birbirlerine benzeseler de kişilerin gen yapısına uygun geliştirilmiş mRNA yapıları daha etkili tedavi sunuyor çünkü farklı genetik yapılara uyumlandırılıyor. 

Daha önce de kullanılmıştı

55 yaşındaki Elliot Pfebve, İngiltere’de bağırsak kanserine karşı kişiselleştirilmiş aşı ile tedavi edilen ilk insan olmuştu. Daha önce ameliyat olan ve kemoterapi tedavisi de göre Elliot, Birmingham’daki Queen Elizabeth Hastanesi’nde aşı olmuştu. Konuyla ilgili olarak konuşan Pfebve, “Başarılı olursa bu tıbbi bir atılım olacak. Binlerce insana yardımcı olabilir, umut verebilir” dedi.

Pfebve’nin ilk tedavisi sonrasında yapılan testlerde ise kan dolaşımında kanserli DNA parçaları olduğu ortaya çıkmış, bunun üzerine de Pfebve aşıya gönüllü olmuştu. Böylece kanserin nüksetmesine engel olmayı amaçlıyor. Kullanılacak olan mRNA aşısında Alman ilaç şirketi BioNTech imzası bulunuyor. 

Normalde aşılar önleyici özellikte olsa da kanser aşıları tedavi amaçlı kullanılabiliyor. Bu aşılar vücudu kanseri aramaya hazırlıyor ve vücut, daha sonra ortaya çıkan kanserli modelleri ortadan kaldırabiliyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx