Marmara’da müsilaj artabilir

Marmara Denizi’nde müsilaj görülme sıklığı artabilir.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara Denizi’nde 2007’de başlayıp 2008’de devam eden ve 2009’da bilimsel olarak sürdüğü halde görünen etkisinin az olduğu bir müsilaj sürecinin yaşandığını belirtti.

Söz konusu yıllardaki müsilajın 2021’deki masif kütle halinde görülen müsilaja en çok benzeyen oluşum olduğunu bildiren Gazioğlu, 2025’in, müsilaj bakımından yoğun bir yıl olacağına dair çok fazla verileri olduğunu ifade etti.

Gazioğlu, “Özellikle Güney Marmara’da bunu bekliyorduk ama tüm Marmara’ya yayılması, Kuzey Marmara’ya gelmesi biraz şaşırtıcı oldu. Bu, belli frekanslarla bunun sık yaşanabileceğini gösteriyor. Umarız ve dileriz ki bir önceki 2021 hadisesi gibi bu bir yıllık bir süreç olsun ve yapı çok fazla kendisini geliştiremeden bitsin.” dedi.

“DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKEN UNSURLAR VAR”

Müsilajın görülme sıklığının artabileceği tespitini paylaşan Gazioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu şartlar devam ettiği sürece biz bunu sıklıkla göreceğimizi düşünüyoruz. Bu sene belki çok kısa bir süreç içinde hayatımıza girecek, çıkacak ama seneye bunu yaşamamamız için ortamda değiştirmemiz gereken unsurlar var.

Bunlar nedir? İklim değişikliği, atmosferdeki ısınma, deniz suyunun soğuyamaması, denizlerdeki durgunluk çok kolay değiştirilemeyecek olaylar ama denize giren atık miktarını azaltabiliriz. Durağan koy, körfezlerde tedbirlerimizi almamız gerekiyor.”

“FRENE BASTIK AMA ARABA HALA GİDİYOR”

Marmara Denizi’nde 2021’deki müsilaj oluşumunun evre evre meydana geldiğini, genç ve yaşlı müsilaj yapılarının birlikte deniz yüzeyinde görülebildiğini aktaran Gazioğlu, bu yıl ise genç ve çok fazla kalıcı olmadan sistemden yok olan bir müsilajla karşı karşıya olunduğu bilgisini verdi.

Gazioğlu, “Sonuçta müsilaj hadisesi yaşanıyor, dipte çok yoğun olarak yaşanıyor ama görseli yüzeye verince zaten herkes alarma geçiyor. Oysa yaklaşık 2-3 aydır özellikle Marmara’nın güneyinde, dipte çok yoğun müsilaj olduğunu biliyoruz. Bir önceki (2007-2009 arasındaki) hadiseden 2021’e kadar geçen süreden daha kısa bir zamanda yeni bir müsilaj hadisesi ile karşılaştık. Demek ki arabanın frenine bastık ama araba hala gidiyor yani frene daha sert basmamız gereken hususlar var sistemde.” diye konuştu.

Related Posts

Rusya: Donetsk’teki Ulyanovka yerleşim birimini ele geçirdik

Rusya: Donetsk’teki Ulyanovka yerleşim birimini ele geçirdik

TBMM’de bu hafta Anayasa Komisyonu’nun başkanı belli olacak

TBMM’de bu hafta ihtisas komisyonlarının başkan, başkanvekili, sözcü ve katip üyeleri seçilecek.

Saldırılar Gazze’yi unutturmasın

Madleen Gemisi’nin Gazze’ye ulaşma mücadelesinin ardından Refah’a gitmek isteyen aktivistler, uluslararası kamuoyunun odağını Gazze’ye çevirmeyi başardı. Ancak ne var ki, İsrail’in İran’a yönelik son saldırısı, zulmün adeta önüne geçti. Son yaşananların Gazze’ye yönelik zulmü perdelediğine dikkat çeken isimler, “Bu saldırılar Gazze’yi unutturmasın” çağrısı yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan telefonda görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan telefonda görüştü

Cemil Tugay’dan ‘TİS’ açıklaması! Eleştirilere yanıt verdi: ‘Düşmanca tavır suçlamaları suistimaldir!’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Genel-İş Sendikası ile yaklaşık 23 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldığı için mutlu olduklarını belirtti. Tugay, kentte on binlerce yapının dönüşmesi gerektiğine işaret ederek, “Sadece riskli alan ilan edilmiş bölgeler değil, bina bazlı dönüşüme de yoğun ihtiyaç var” dedi.

İran Hamedan’da büyük patlama

İran Hamedan’da büyük bir patlama sesi duyuldu.