ODTÜ ve Yandex Türkiye’den yapay zeka yüksek lisans programı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Yandex Türkiye, yapay zeka alanında yeni bir yüksek lisans programı başlatıyor. Türkiye’de ilk kez bir üniversite ile global bir teknoloji şirketini aynı çatı altında buluşturan bu program Ekim ayında başlayacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla imzalanan protokole ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, Yandex Türkiye Genel Müdürü Alexander Popovskiy ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da katıldı.

Programda makine öğrenmesi, derin öğrenme, doğal dil işleme, etik yapay zeka, GPU programlama ve büyük veri sistemleri gibi dersler yer alacak. İlk etapta 20 öğrenci kabul edilecek, bunlardan 10’u burs alacak. Öğrenciler hem ODTÜ akademisyenlerinden hem de Yandex araştırmacılarından ders görerek gerçek veri setleri üzerinde çalışma imkanı bulacak.

İş birliği kapsamında ODTÜ kampüsünde Ortak Yapay Zeka Araştırma Laboratuvarı kurulacak. Türkçe ve çok dilli doğal dil işleme, görüntü işleme, otonom sistemler ve enerji verimli donanımlar gibi konularda ortak projeler yürütülmesi planlanıyor. Çalışmaların patent, yazılım ve akademik yayınlarla sonuçlanması hedefleniyor.

ODTÜ tarafı akademik birikim ve araştırma altyapısıyla katkı sağlarken, Yandex Türkiye büyük veri ve algoritma geliştirme deneyimiyle öğrencilere destek verecek.

Related Posts

Ketçabın bilinmeyen tarihi! Eskiden ishal ilacı olarak kullanılıyordu

Ketçap, uzun yıllardır aslında bir sos olarak kullanılıyor. Günümüzde ise yemeklere yancı olarak verdiği aroma oldukça sevilirken, yüzlerce yıl önce başka amaçlarla tercih ediliyordu.

The Rogue Prince of Persia 1.0 sürümü yayınlandı. İşte The Rogue Prince of Persia hakkında bilinenler ve sistem gereksinimleri

Ubisoft ve Evil Empire, The Rogue Prince of Persia oyununun 1.0 sürümünün PC ve konsollarda erişime açıldığını duyurdu.

Yapay zeka rekabetinde yeni dönem: DeepSeek V3.1 sahneye çıktı

DeepSeek V3.1, 685 milyar parametreyle sahneye çıktı. Açık kaynaklı bu yeni yapay zeka modeli, rakiplerine meydan okuyor.

Windows 11’e özel Microsoft 365 yardımcı uygulamaları geliyor

Microsoft, Windows 11’e özel Microsoft 365 yardımcı uygulamalarını tanıttı. Kişiler, Dosya Arama ve Takvim ile üretkenliği artıracak bu mini araçlar Ağustos 2025’te geliyor.

Panik butonu açıldı: Dünya’ya bir uzay gemisi yaklaşıyor, tarihi de belli

Sosyal medyada yayılan ve tüm dünyada paniğe yol açan bir iddia gündemi sarstı: Güneş Sistemi’ne giren gizemli bir cismin, düşman bir “uzay gemisi” olduğu ve Dünya’ya doğru hızla yaklaştığı öne sürüldü.

Copilot’un yeni özelliği, 2 boyutlu görüntüleri 3D nesnelere dönüştürebiliyor

Microsoft’un yapay zeka asistanında çeşitli deneysel özelliklerin bulunduğu bir bölüm olan Copilot Labs, Copilot 3D adlı yeni bir özellik kazandı.