Polonya’nın tarımsal mucizesinin sırrı nedir?

“`html

Polonya, Avrupa’nın en büyük elma üretim merkezi olmanın yanı sıra, dünya genelinde de önemli bir meyve ihracatçısı konumundadır.

POLONYA – GENİŞ TARIMSAL ARAZİLER, BÜYÜK İÇ PAZAR

Polonya, yüzölçümü itibarıyla İtalya ile benzerlik gösterirken, Avrupa Birliği’nin altıncı büyük devleti konumundadır. Ülkenin tarımsal faaliyetleri, toplam yüzölçümünün %60’ını tarım arazilerinin kaplaması ve yaklaşık 10 milyon hektar orman alanına sahip olması nedeniyle büyük bir öneme sahiptir. Bu durum, Polonya’nın Avrupa’nın önde gelen av eti ihracatçılarından biri olmasının da bir göstergesidir. Ayrıca, 38 milyonluk nüfusuyla Polonya, Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük gıda ve içecek pazarını oluşturarak yerel ürünlere olan talebi artırmaktadır. Kırsal nüfusun %40′ seviyesinde yaşadığı Polonya’da, tarımın katkısı oldukça büyüktür. Ancak, toprakların genellikle asidik ve besin maddeleri açısından fakir olduğu dikkate alınmalıdır; bu durum, sebze ve meyvelerin lezzetini doğrudan etkilemektedir.

AVRUPA’DA ELMA, ARMUT VE PORTAKAL ÜRETİMİ

Polonya tarım ürünleri

Polonya, Avrupa’daki en büyük elma üreticisi olmanın yanı sıra, dünya genelinde de hatırı sayılır bir ihracat gerçekleştiriyor. Ülkenin yıllık elma üretimi yaklaşık 3 milyon tona ulaşmakta; bu da Polonya’nın uluslararası pazarlarda güçlü bir konumda kalmasına olanak tanımaktadır.

Polonya meyve üretimi

Avrupa’da elma, armut ve portakal üretimi

  • Polonya bahçeciliğinde öne çıkan ürünler:
  • Elmadan sonraki önemli meyve ihracatı çilektir.
  • Avrupa’nın lokomotif havuç ihracatçılarından biridir.
  • Polonya’nın armut ihracatı, uluslararası meyve pazarında giderek daha önemli bir rol oynamaktadır.
  • Mantar üretiminde ve ihracatında lider konumdadır; ayrıca vişne, ahududu, yaban mersini gibi ürünlerden de bahsedebiliriz.

KÜMES HAYVANLARI VE YUMURTA ÜRETİMİNİN YÜKSELİŞİ

Polonya, Avrupa’nın en büyük kümes hayvanı üretim merkezi haline gelmiş ve bu sektördeki pazarda payı sürekli artarak önemli bir duruma ulaşmıştır. Son yıllarda, ülke et üretiminin yanı sıra Avrupa’nın başlıca yumurta ihracatçıları arasında yer alarak yılda yaklaşık 10 milyar yumurta üretmektedir (bu, AB’nin toplam yumurta üretiminin yaklaşık %10’unu temsil etmektedir). Kümes hayvancılığının büyük ölçüde yoğun çiftliklerde gerçekleştiğini ve yumurtaların büyük bir kısmının kafes sistemlerinden elde edildiğini belirtmek önemlidir.

Kümes hayvancılığı

Ziraat sektöründeki hızlı büyümeyi, endüstriyel üretim hacmi ve genetik çeşitliliğe yoğunlaşarak desteklenmektedir. Ancak, çiftliklerin yoğunluğu nedeniyle bu üretim biçiminin sürdürülebilirliği konusunda çok sayıda tartışma bulunmaktadır. Avrupa Komisyonu, kuş gribi salgını ve hayvan refahı düzenlemeleri arasındaki bağlantıları giderek daha fazla gündeme getirmektedir.

SÜT ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR OYUNCU

Polonya, sadece kanatlı hayvancılık değil, aynı zamanda Avrupa’nın önde gelen süt üreticileri arasındadır. Özellikle peynir ve süt tozu gibi raf ömrü uzun olan ürünlerin ihracatına yönelmekte; bu durum, üretimin daha verimli kullanılmasını ve uzak pazarlara taşınmasını kolaylaştırmaktadır.

Polonya’nın et sektörü için önemli bir diğer unsur ise sığır eti ihracatıdır. Bu alanda Ortadoğu ülkelerinin, helal kesim imkanları sağlayabilmesi nedeniyle polonyalı sığır etine olan ilgisi giderek artmaktadır.

Bir diğer ilginç gerçek ise, Polonya’nın Avrupa’nın önde gelen at eti ihracatçılarından biri olduğudur.

DÜNYA PİYASALARIYLA TANISMA

Polonya’nın gıda ihracatı, ülke ekonomisinde kilit bir rol oynamakta ve toplam ihracatın yaklaşık %15’ini oluşturmakta. Son yirmi yıl içinde Polonya’nın tarımsal gıda ihracatının değeri neredeyse 11 kat artarak 50 milyar avroyu aşmıştır. Hedef pazarlar, öncelikle AB üye ülkeleri olup, bu bağlamda en büyük alıcı Almanya’dır; bunun yanı sıra bölgedeki diğer ülkelere de önemli miktarlarda gıda sevkiyatı yapılmaktadır.

Son zamanlarda Polonya, 115.000 ton çikolata göndermiş olarak Avrupa’nın en büyük çikolata ihracatçılarından biri haline gelmiştir. Bu büyüme, yalnızca küresel çikolata talebindeki artışa değil, aynı zamanda etkili tanıtım çalışmaları ve Polonya firmalarının uluslararası endüstri fuarlarına katılımına da bağlıdır.

Artık hedef pazarları yalnızca Avrupa ile sınırlı kalmamakta, et ürünleri Arap ülkelerine, buğday ve kolza tohumları Kuzey Afrika’ya, ayrıca meyve ürünleri talebinin artırılması nedeniyle Asya ülkeleri, özellikle Hindistan ve Çin gibi ülkelere elma ihracatını genişletmektedirler. Polonya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği ihracat, son yıllarda meyveler için en hızlı büyüyen pazar olma özelliği taşıyor.

Polonya’nın stratejik konumu ve gelişmiş lojistik ağı, ihracatın büyümesinde önemli bir rol oynamaktadır; Gdansk, Gdynia, Szczecin ve Swinoujscie gibi ana limanlar, deniz taşımacılığı için kritik başlangıç noktalarıdır.

POLONYA’NIN TARIMSAL BAŞARISININ SIRRI NEDİR?

Son yıllarda, Polonya’nın tarımı AB ortalamasını geçerek daha öz yeterli ve ihracata odaklanmış bir yapıya bürünmüştür. Katma değer, yirmi yıl içinde 7 milyar avrodan 22 milyar avroya çıkmıştır. Bu başarı, aşağıdaki başlıca faktörlere dayanmaktadır:

  • Geniş büyüme alanı ve güçlü iç pazar
  • İyi planlanmış lojistik ağı
  • Kooperatif temelli işbirliği, özellikle bahçe ürünlerinde (sosyalizm dönemi çiftliklerin çoğu özel mülkiyete geçtiği için, kooperatiflere karşı direniş yaşanmadı)
  • Üretim hacmi sayesinde yurtdışı pazarlarına gerekli tedarik sağlama kapasitesi
  • Polonya tarımı, katılımdan sonra dikkate değer bir modernizasyon sürecine girdi; yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri, verimliliği artırarak uygulanmaya başlandı.

“`

Related Posts

ABD’de öncü istihdam verisi sert düştü!

ABD’de haziran ayı öncü tarım dışı istihdam rakamları açıklandı. Buna göre haziranda öncü TDİ verisi 33 bin ile önceki ayın altında kaldı. Açıklanan verinin ardından piyasalarda son durum ne? altın ve dolarda neler yaşandı? İşte detaylar…

ASELSAN’dan 2 milyar 870 milyonluk dev anlaşma: Savunma Sanayiinde büyük adım!

ASELSAN, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı açıklamada, yeni iş ilişkisini duyurdu. Açıklamada, “ASELSAN ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin …

Avrupa Merkez Bankası Euro’nun hızlı değer kazanmasından endişeli olduğunu belirtti

Ekonomistler, euro para biriminin hızlı değer kazanmasının rekabet gücü ve ihracata olumsuz etkilerini değerlendirdi

ASELSAN’dan 71,9 milyon dolarlık sözleşme

ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.

Konutta ve sanayide doğal gaza zam!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.

ABDli Bloomberg’den çarpıcı TCMB iddiası!

ABD merkezli Bloomberg News’in haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) verilen kredilere yönelik aylık büyüme limitlerini artırmayı gündemine aldı. Söz konusu adım, finansman …