Protestolardan sonra istifalar geldi, Sırbistan erken seçime gidiyor


Sırbistan Başbakanı Protestoların Ardından İstifa Etti

Sırbistan Başbakanı Milos Vucevic, yüzbinlerin katıldığı protestolardan sonra istifa etti. Vucevic’in istifası, ülkede erken seçim sinyali olarak yorumlandı. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in liderliğini sarsan istifa sonrasında muhalefet, geçici bir hükümet kurulmasını talep etti.

Ülke genelindeki hükümet karşıtı gösteriler, bir tren istasyonundaki beton sundurmanın çökmesi sonucu 15 kişinin hayatını kaybetmesiyle alevlendi. Protestolar, Novi Sad’da küçük çaplı toplanmalarla başladı ve sonrasında başkent Belgrad’a yayıldı.

‘Geçici Bir Hükümet Söz Konusu Değil’

Cumhurbaşkanı Vucic, Salı akşamı yaptığı televizyon konuşmasında yeni seçimlerin Nisan ayında yapılacağını belirtti ve geçici bir hükümet kurulmasının söz konusu olmadığını vurguladı. Bu açıklama, Vucic’in siyasi duruşunda büyük bir değişiklik olarak yorumlandı.

Protestoların ardından inşaat, ulaştırma ve altyapı bakanı ile ticaret bakanının istifasının ardı arkası kesilmedi. Ancak bu durum, protestoları durdurmadı.

‘Yine Sokakta Buluşacağız’

Başbakan Vucevic, “Gerilimi azaltmak için istifa kararı aldım” diyerek istifasını duyurdu. Ancak protestocular, bu adımın yetersiz olduğunu düşündü. Ülkenin çeşitli kesimlerinden gelen öğrenci, öğretmen ve işçiler, hükümeti yolsuzlukla suçladı ve protestolara katıldılar.

Muhalif Kreni-Promeni partisi, protestocuların onaylayacağı uzmanlardan oluşan geçici bir hükümet kurulmasını istedi ve diğer muhalefet partilerine seçimi boykot etmemeleri çağrısında bulundu.

MUHALİFLER GEÇİCİ BİR HÜKÜMET İSTİYOR

Protestolar genellikle barışçıl bir şekilde ilerliyordu, ancak Belgrad’da öğrencilerin başlattığı eylem tansiyonu yükseltti. Novi Sad’da üç protestocu saldırıya uğradı ve saldırıya Vucic’in partisi üyeleri karıştı. Savcılık dört kişiyi gözaltına aldı ve öğrenciler destek için toplandı.


Related Posts

İsveç’in yeni entegrasyon hamlesi dikkat çekti

İsveç, göçmenlerin topluma uyumunu hızlandırmak için göçmenlerin değerlerini haritalayacak geniş çaplı bir anket yapacak. Entegrasyon Bakanı Simona Mohamsson, ülkenin laik ve eşitlikçi yapısının, daha geleneksel ve muhafazakâr kültürlerden gelenler …

Mansur Yavaş’tan ‘operasyon gelir mi?’ sorusuna yanıt: Alnımız açık, korktuğumuz bir şey yok

Mansur Yavaş’tan ‘operasyon gelir mi?’ sorusuna yanıt: Alnımız açık, korktuğumuz bir şey yok

En düşük emekli aylığı Meclis’e geliyor

TBMM Genel Kurulu’nun bu haftaki çalışmaları 8 Temmuz’da başlayacak. Genel Kurul’da en düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin kanun teklifi de görüşülecek.

İstanbul’da barajların doluluk oranı düşmeye devam ediyor!

İSKİ 6 Temmuz baraj doluluk oranlarını açıkladı. Mevsim etkisi nedeniyle barajlardaki düşüş sürüyor.

Ermeni Cumhurbaşkanı Haçaturyan: ‘Bakü de Erivan da barış istiyor’

Yıllarca çatışmalar ve anlaşmazlıklarla sarsılan Kafkaslarda uzun süre sonra bu kez barış zilleri çalıyor. “Artık geçmişe takılmaya gerek yok, geleceğe bakalım” diyen Ermeni Cumhurbaşkanı Haçaturyan, hem kendilerinin hem de Azerbaycan’ın barış istediğini söyledi.

CHP’li Ali Mahir Başarır adliye önünde çileden çıktı: ‘Çekin elinizi belediyelerimizin üstünden’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in hakkında verilen tutuklama kararının ardından adliye önünde açıklama yapan CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır, “Onurunuz varsa, cesaretiniz varsa, şerefiniz varsa gelin mücadelenizi bizimle yapın, çekin elinizi belediyelerimizin üstünden” dedi.