TBMM’de bu hafta Anayasa Komisyonu’nun başkanı belli olacak

TBMM’de Bu Hafta Komisyonlar Belirlenecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu hafta, Başkan, Başkanvekili, Sözcü ve Katip üye seçimleri gerçekleştirilecek.

Yeni oluşturulacak komisyonlar şunlardır:

  • Adalet Komisyonu
  • Avrupa Birliği Uyum Komisyonu
  • Çevre Komisyonu
  • Dijital Mecralar Komisyonu
  • İçişleri Komisyonu
  • İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu
  • Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu
  • Millî Savunma Komisyonu
  • Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu
  • Plan ve Bütçe Komisyonu
  • Anayasa Komisyonu
  • Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu
  • Dışişleri Komisyonu
  • Dilekçe Komisyonu
  • Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu
  • Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu
  • Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu
  • Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu
  • Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu

Anayasa Komisyonu Nedir?

Anayasa Komisyonu, Türkiye’nin Anayasası ve Meclis İçtüzüğü’ndeki değişiklikler konusunda yasa önerilerini inceler. Komisyon, 27 üyeden oluşmaktadır ve üyelerin 13’ü AKP, 6’sı CHP, 3’ü DEM, 2’si İYİ Parti ve MHP, 1 üye de Yeni Yol grubundan oluşmaktadır.

Komisyon, Meclis Başkanlığı tarafından sunulan kanun tasarı ve tekliflerini değerlendirir. Tasarı ve tekliflerin Anayasa’ya uygunluğunu denetler ve gelişimine katkı sağlar. Özellikle Anayasa ve İçtüzük değişikliklerine öncülük eder.

Komisyon ayrıca seçimlerin yeniden yapılması önergelerini ele alır. Yasama dokunulmazlığı ve uyumsuzluklar konusunda da etkilidir. Anayasa Komisyonu, seçimlerin yenilenmesine dair önergeleri inceleyerek Genel Kurul’a sunar. Dokunulmazlık kaldırma istemleri ise Karma Komisyon tarafından incelenir. Uygunsuzluklar konusunda Karma Komisyonlar ve Adalet Komisyonu birlikte çalışır.

Related Posts

Konteyner kentte çıkan yangın panik yarattı

Adıyaman’da konteyner kentte çıktı. Yangın korku ve paniğe neden oldu.

Yasak aşk tarlada başladı tarlada bitti

Edirne’nin Havsa ilçesinde bir ayçiçeği tarlasında başından vurularak öldürülmüş halde bulunan Semra Çelik’in, yasak aşk kurbanı olduğunu ortaya çıktıı. Katil zanlısı Zeki Doğan, Osmaniye’de saklandığı evde yakalanarak tutuklandı. Çelik ve Doğan’ın başka kişilerle evli oldukları öğrenildi.

Günün rekoru Cizre’de: 49.1 derece

Afrika sıcaklarının etkisini sürdürdüğü yurt genelinde dün günün en yüksek sıcaklığı 49.1 dereceyle Şırnak’ın Cizre ilçesinde ölçüldü.

Samsun’da ayçiçeği tarlasında kenevir operasyonu

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde, polis ekipleri ayçiçeği ekili tarlada 5 bin 230 kök kenevir ele geçirdi. Olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

Ormanlar yanarken Meclis Başkanı bakın nerede…

Türkiye’nin dört bir yanında bir çok şehirde ormanlar ateşe teslim olurken TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Çanakkale’de “Kale Seramik 68’inci Yıl Dönümü ve Seramik Bayramı Programı”nda konması sosyal medyada eleştiri konusu oldu.

Düğün eğlencesi felaketle son buluyordu

Siirt’in Baykan ilçesinde düğün sonrası atılan havai fişekler yangına neden oldu.