TCMB petrol fiyatlarındaki değişimin enflasyona etkisini analiz etti

Ham Petrol Fiyatlarının Etkileri ve Analizi: TCMB Blogunda Yayımlanan İnceleme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesinde yer alan “Uluslararası Petrol Fiyatlarının Tüketici Fiyatlarına ve Cari Dengeye Yansımaları” başlıklı analize göre, ham petrol fiyatlarının belirgin bir oynaklık gösterdiği ve yıl boyunca ani dalgalanmalar yaşayabildiği vurgulanıyor. Son dönemdeki gelişmelerin bu durumu teyit ettiği belirtilerek, ham petrol fiyatlarındaki keskin artışların temel makroekonomik göstergeleri olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor.

Analize, TCMB’nin internet sitesinde Başdanışman Eren Ocakverdi, Kıdemli Ekonomist Okan Eren, Ekonomist M. Koray Kalafatcılar, Yardımcı Ekonomist Orhun Özel tarafından hazırlandığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz aylarda 60 dolara kadar düşen Brent petrol varil fiyatının hızla artarak 80 dolara yaklaştığı analizde, uluslararası fiyatların biraz yumuşamasına rağmen, önceki dönemlere kıyasla daha yüksek seviyelerde seyrettiği kaydediliyor.

Analize göre, tedarikte yaşanabilecek aksaklıklar nedeniyle fiyatlardaki artışın büyüklüğünün, ham petrol fiyatlarının olası etkilerini gözden geçirmeyi gerektirdiği vurgulanıyor. Türkiye ekonomisi için bu artışların enflasyon ve cari denge üzerindeki muhtemel etkilerinin hesaplandığı belirtiliyor.

Ham Petrolün Enerji İthalatı ve İhracatı Üzerindeki Etkileri

Analize göre, ham petrol fiyatları arz ve talep kaynaklı gelişmelerden dolayı oldukça oynak bir dinamiğe sahip. Yapılan değerlendirmelerde, 2022 yılı başında 70 dolar seviyesinde olan Brent petrol fiyatlarının hızla yükselerek 128 dolara çıktığı, ardından 80 dolara gerileyerek yıl ortalamasında 99 dolara ulaştığı belirtiliyor.

Analizde, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki değişimlerin Türkiye’nin cari denge üzerinde önemli etkilere sahip olduğu ifade edilerek, enflasyon ve cari denge üzerindeki etkileri açıklanıyor. Ham petrol fiyatlarındaki artışın akaryakıt üzerinden tüketici enflasyonunu direkt etkilediği, taşımacılık maliyetleri ve ulaştırma hizmetleri fiyatlarında dolaylı artışlara yol açtığı kaydediliyor.

Analizde yapılan hesaplamalara göre, ham petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 10’luk bir artışın tüketici enflasyonunu 1 puan artırdığı belirtiliyor. Ayrıca, bu artışın Türkiye’nin cari dengesi üzerindeki etkileri de detaylı bir şekilde ele alınıyor.

Özetle, ham petrol fiyatlarındaki oynaklıkların ve yaşanan dalgalanmaların, temel makroekonomik göstergeler üzerindeki etkilere dikkat çekiliyor. Analizde yer alan değerlendirmeler, ham petrol fiyatlarının ekonomi üzerindeki etkilerini açıklayarak, yönetilebilir düzeyde olduğunu vurguluyor.

Related Posts

İslam Memiş uyarmıştı: Altın öyle bir yükseldi ki…

Alım-satım yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında son günlerde dalgalı bir hava hakim. Haftayı düşüşle açan altın, güne yüksek başladı. Küresel gerilimlerden etkilenen altın fiyatları yeni haftaya, ABD’den gelen tarım …

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Maden suları için toplatma kararı

Almanya genelinde GUT&GÜNSTIG, GOOD&CHEAP ve Naturalis gibi ünlü markalara ait maden suşarı için toplatma kararı çıktı. Söz konusu markalara ait ürünlerin belirli partilerinde analizler yapıldı. Sonuçta bakteriyel kontaminasyon şüphesi ortaya çıktı …

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.