TMSF iddialarına Külliye’den açıklama

Resmi Gazete’de 4 Şubat’ta yayımlanan kanun değişiklikleri arasında şirketlere kayyım atanmasıyla ilgili bir düzenleme de yer aldı.

Kanunda; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282’nci, 314’üncü ve 315’inci maddelerinde ve 6415 sayılı “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun” 4’üncü maddesinde düzenlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde şirketlere ve mal varlıklarına kayyım atanması kararı verildiği takdirde 5 yıl süreyle TMSF’nin kayyım olarak atanabileceği belirtildi.

TMSF, “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacağının” iddia edilmesi üzerine açıklama yaptı.

TMSF’den sonra İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Başkanlığı (DMM) da bir açıklamada bulundu.

DMM, “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, “TMSF, mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacak” şeklindeki iddialar doğru değildir” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

TMSF’nin (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) herhangi bir şirkete “kayyım” olarak atanabilmesi için “mahkeme kararının gerekli olmadığı” yönündeki iddialar asılsızdır. Suça karışmamış şirketlere mahkeme kararı olmadan kayyım tayini söz konusu değildir. Ayrıca haberlerde iddia edildiği gibi TMSF’nin hukuken belediyelere de kayyım olarak atanması mümkün değildir. 4 Şubat 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7539 sayılı Kanun’un 7. maddesiyle getirilen düzenleme, TMSF’nin mahkeme kararıyla kayyım olarak atandığında, Bankacılık Kanunu çerçevesinde sahip olduğu mevcut yetkilerini kullanabilmesini sağlamaktadır. Kanunda TMSF’ye daha önce tanımlanmamış yeni yetkiler verilmemiştir. Yapılan değişiklik, yalnızca TMSF’nin mevcut yetkilerini (Bankacılık Kanunu kapsamındaki yetkileri) etkin bir şekilde kullanabilmesi amacıyla 5 yıl süreli bir düzenleme getirmektedir. Kayyım ataması, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 133. maddesi uyarınca “kuvvetli şüphe” durumunda yapılmaktadır. Bu durumda, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah sağlama veya terörizmin finansmanı gibi suçlarla ilişkilendirilen şirketlere kayyım tayini mümkün hale gelmektedir. TMSF’nin kayyım olarak atanabilmesi için her durumda mahkeme kararı gerekmekte olup, yeni düzenleme yalnızca mevcut yasal çerçevede şirketlerin etkin yönetimi için gerekli koşulları sağlamaktadır.

Related Posts

Almanya Dışişleri Bakanı Kiev’de: Gündem barış ve hava savunması

Almanya Dışişleri Bakanı Kiev’de: Gündem barış ve hava savunması

O marka elektrikli süpürgeler acil geri çağrıldı! Patlama riski tespit edildi

Ünlü Fransız marka elektrik süpürgelerde üretim hatası olduğu ortaya çıktı. Satışı yapılan ürünlerin acil olarak iade edilmesi talebinde bulunuldu.

Eski Başbakanın eşi hastanelik oldu! Tüm annelere uyarıda bulundu

İngiltere eski Başbakanı Boris Johnson’ın eşi Carrie Johnson, dördüncü çocuğunu dünyaya getirdikten bir ay kadar sonra dehidrasyon nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Johnson, iki gece tıbbi bakım altında kaldıktan sonra tüm annelere bir uyarıda bulundu …

Yunanistan göçü bahane etti: Türkiye ve Libya’nın arasına 3 savaş gemisi gönderdi

Yunanistan, Libya’dan artan göç akışını gerekçe göstererek bölgeye savaş gemisi gönderdi. Ancak Avrupa Konseyi sonuç bildirgesinde Türkiye ile Libya arasındaki deniz yetki mutabakatınon üzerinde durulması dikkat çekti.

Nijerya’da hava olayları 220 kişinin ölümüne neden oldu

Nijerya’daki hava olaylarına ilişkin yerel medyada çıkan haberlerde, mart ile haziran aylarında etkili olan şiddetli yağış, fırtına ve sellerin bilançosuna dair, en az 220 kişinin öldüğü, 60’tan fazla kişinin yaralandığı, 2 bin 500’ten fazla evin …

Erdoğan’a NATO harcaması eleştirisi

İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı Ahmet Erozan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO ülkelerinin savunma harcamalarını GSYH’nin yüzde 5’ine çıkarma hedefine ilişkin sözlerini eleştirdi.