Türkiye’de restore edilen “Hereke halısı”, Hollanda’ya teslim edildi

Türkiye’den Hollanda’ya Hereke Halısı Teslim Edildi

Türkiye’nin Osmanlı döneminden kalan miraslarından biri olan ve Hollanda’daki Barış Sarayı’na hediye edilen Hereke halısı, Türkiye’de özenle restore edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı törenle halı, Hollanda’ya teslim edildi.

Barış Sarayı’nın idaresini yapan Carnegie Vakfı ile Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, 1911 yılında Hollanda’ya gönderilen ve zamanla yıpranan 161,5 metrekare büyüklüğündeki 700 kilogram ağırlığındaki Hereke halısı, restore edilmek üzere Türkiye’ye getirildi. Aksaray’da yaklaşık 1 yıl süren titiz çalışmaların ardından halı eski ihtişamına kavuşturuldu. TIR ile Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı olarak kullanılan Barış Sarayı’na teslim edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Carnegie Vakfı Başkanı Piet Hein Donner, Daimi Hakemlik Mahkemesi Genel Sekreteri Marcin Czepelak ve Hollandalı bakan yardımcılarının katılımı ile gerçekleşen törende duygusal anlar yaşandı.

“Yurt Dışındaki En Büyük Hereke Halısı”

Bakan Ersoy, Sultan Abdulhamid tarafından 1911 yılında Barış Sarayı’na hediye edilen halının Türkiye’de restore edildiğini ve yeniden Hollanda’ya gönderildiğini belirterek, halının önemine vurgu yaptı. Restorasyon sürecinde yaklaşık 7,5 milyon noktanın yeniden işlendiğini ve orijinale uygun bir şekilde restore edildiğini ifade etti. Bu özel çalışmanın iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri güçlendirdiğini belirten Ersoy, doğrudan diplomatik ilişkilerin 100. yılında bu özel törenin gerçekleşmesinin anlamlı olduğunu sözlerine ekledi.


Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – 2025’in ilk seçim anketinden çarpıcı sonuçlar: İki parti arasında 1,2 puan fark var, Meclis’e 4 parti girebiliyor

TIKLAYIN – DEM Partili Akdeniz Belediye Eş Başkanları ve 5 belediye meclis üyesi gözaltına alındı

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Popülist bir sivil darbeye ne kadar hazırız?

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Neler oluyor neler; bir MOSSAD müdürü ve bir İranlı generalden gelen çarpıcı bilgiler

Acun Ilıcalı’nın “Hocamız bayılıyor” dediği ismin de bileti kesildi; Fenerbahçe’de yaprak dökümü

Spor yazarları, Kasımpaşa-Fenerbahçe maçını yorumladı: Gençlere “saygı” duymak, maçı zorlamamak, elbette kendi “şıklığını” taşıyor

Los Angeles yangını büyümeye devam ediyor: “Yıkımın etkisi atom bombası gibi”

Related Posts

Butlan ne demek? Mutlak butlan ne anlama gelir?

Butlan, bir hukuki işlemin temelinde bir eksiklik veya bozukluk olması nedeniyle geçersiz (hükümsüz) kılınması anlamına gelir. Hukuki sonuç doğurmaz. Butlan, mutlak butlan ve nisbi butlan olarak ikiye ayrılır. “Butlan” ve “Mutlak Butlan” hukuki terimlerdir ve bir hukuki işlemin geçersizliğini ifade ederler. İşte, butlan hakkında detaylı bilgiler

Sakarya Üniversitesi, THE 2025 etki sıralamasında yükseldi

Sakarya Üniversitesi, Times Higher Education (THE) tarafından yayımlanan 2025 Etki Sıralaması’nda (Impact Rankings) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çalışmalarıyla Türkiye genelinde 14–18 aralığında yer aldı.

8. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali başlıyor

8. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali başlıyor

BUGÜN RESMİ GAZETE KARARLARI 17 HAZİRAN 2025: Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Personel alımı ilanları yayınlandı!

Kamuoyunun yakından takip ettiği Resmi Gazete kararları 17 Haziran 2025 tarihli sayısında yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32929 sayılı Resmi Gazete’de bugün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Fırat Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yayınlandı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 17 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

LGS yapılıyor.. Sınav hakkında tüm gelişmeler gün boyunca Hürriyet/Eğitim’de

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav Türkiye genelinde 973 sınav merkezinde, 3 bin 938 okulda ve 62 bin 693 salonda gerçekleştiriliyor. Yurt dışında ise 13 okulda, 37 salonda uygulanıyor. 1 milyon 10 bin 916 8’inci sınıf öğrencisinin başvurduğu sınav, saat 09.30 itibarıyla tüm sınav merkezlerinde başlayacak. İki oturumda uygulanacak sınavın birinci oturumunda öğrencilere, 75 dakikalık sürede Türkçeden 20, T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil testlerinden 10’ar olmak üzere toplam 50 çoktan seçmeli soru yöneltilecek. 11.30’da başlayacak ikinci oturumda ise öğrencilerin, matematik ve fen bilimleri testlerinden 20’şer soru olmak üzere toplam 40 soruyu 80 dakikada çözmeleri gerekecek. Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap sınavı İstanbul’da Bakırköy Emlak Kredi Bankası Ortaokulu ile Beylikdüzü Koç Ortaokulu’ndan izleyecek. LGS’ye ait tüm gelişmeleri gün boyunca sitemizden aktaracağız.

LGS SINAV YERLERİ SORULAMA EKRANI ( meb.gov.tr) || LGS sınav giriş belgesi örneği nereden alınır? LGS’de kimlik belgesi zorunlu mu?

LGS giriş belgesi sorgulama ekranı, sınava günler kala öğrenciler tarafından merak ediliyor. LGS sınav yerleri meb.gov.tr öğrenci giriş ekranından alınabilecek. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava 1 milyondan fazla öğrenci başvuru yaptı. LGS kapsamındaki merkezî sınava yönelik sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri ile sınav tedbirlerine ilişkin bilgilere e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden ulaşılabilecek. Peki, LGS sınav giriş belgesi örneği nereden alınır? LGS’de kimlik belgesi bulundurmak zorunlu mu? İşte, LGS sınav saati, sınav yerleri sorgulama detayları…