Uzmanı tek tek anlattı: Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Önemi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, çocuklarda ağız ve diş bakımının önemine dikkat çekti. Çocuklarda en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biri olan diş çürüklerinin erken yaşta alınacak tedbirlerle büyük oranda önlenebileceğini belirtti.

Dr. İlisulu, ebeveynlerin küçük yaşlardan itibaren çocuklarının ağız ve diş sağlığına önem vermesi gerektiğini vurgulayarak, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Erken yaşlarda ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmayan bireylerin ileri yaşlarda bu alışkanlığı edinmesinin zorlaşabileceğini ve bu durumun ağız diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.

“Bebeğinizin Ağız ve Diş Sağlığına İlk Adımlar”

Dr. İlisulu, Uluslararası Çocuk Diş Hekimliği verilerine göre, bebeklerin ilk süt dişinin sürmesiyle birlikte (genellikle 6-10 ay arasında) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini söyledi. Bu dönemde bebeklerin dişleri özel parmak fırçaları, gazlı bez ya da tülbent yardımıyla nazikçe temizlenmeli. Emzirme veya biberonla beslenme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesinin ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklere engel olabileceğini belirtti.

Dr. İlisulu, tüm çocuklarda yaşa uygun miktarda ve fluorid içeren diş macunu ile günde iki kez diş fırçalamanın önemine değinerek, diş fırçasının kıllarının yumuşak olması gerektiğini ifade etti.

“Ebeveynlerin Diş Fırçalama Alışkanlığına Desteği Hayati”

Diş fırçalamanın çocuklarda alışkanlık olmanın yanı sıra ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu belirten Dr. İlisulu, ebeveyn desteğinin önemli olduğunu söyledi. Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn ya da bakım veren kişi tarafından destek olunması gerektiğini belirtti.

Diş hekimi kontrollerinin çocukların ağız sağlığı ve diş hekimi korkusunun önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirten Dr. İlisulu, altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontrollerle çürüklerin erken teşhis edilebileceğini ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilebileceğini söyledi.

“Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Geleceğin Anahtarıdır”

Dr. İlisulu, çocukların ağız ve diş sağlığının sadece fiziksel sağlıkla kalmayıp, sosyal yaşamdan psikolojik gelişime kadar birçok alanda olumlu etkiler yarattığını önemle vurgulayarak, ebeveynlerin bilinçli davranarak çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Related Posts

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.