Yumurtada ihracat süreçleri ve fon kesintisi kararları fiyatları aşağı çekti

Yumurta Fiyatları Ramazan Ayında Dengelendi!

ABD ve diğer ülkelere yönelik ihracat süreçlerinde yapılan spekülasyonlar, Ramazan ayında tüketimdeki artış nedeniyle yumurta fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ticaret Bakanlığı, fiyat istikrarını sağlamak ve tüketicilere makul fiyatlar sunmak için aldığı kararlarla bu durumu tersine çevirdi.

Sofralık yumurta ihracatında alınan kesinti miktarının artırılması ve bazı ülkelere yapılan ihracatın tamamlanması, fiyatlara yansıdı ve son dönemde yumurta fiyatları yüzde 50-55 oranında düştü.

“Fiyatlar Normal Seviyeye Geri Dönüyor!”

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, ABD’de yaşanan yumurta krizi sırasında Türkiye’deki yumurtaların ihracata gitmesi söylentilerinin yanıltıcı olduğunu belirtti.

Afyon, bazı üreticilerin stok yaptığını ve ulusal marketlerin talebinin üzerinde yumurta istediğini ifade ederek, “Fiyat artışları maliyet kaynaklı değil, bazı marketlerin fırsatçı tutumundan kaynaklı. Ancak şu anda fiyatlar normal seviyeye döndü, bir koli yumurta 160-180 lira arasında satılıyor.” şeklinde konuştu.

“Üretim Talebi Karşılıyor”

Afyon, yumurta fiyatlarındaki artışta Ramazan ayının etkisinin olduğunu ancak üretimde herhangi bir sorun olmadığını vurgulayarak, fiyat dengesinin sağlandığını belirtti.

Üretim seviyesinin talebi ve ihracatı karşılayacak düzeyde olduğunu söyleyen Afyon, halkın doğru fiyatı takdir etmesi gerektiğini ifade etti.

“Fiyatlar Hızla Düşüyor”

Türem Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaya, kuş gribi vakalarının fiyatlara etkisini vurgulayarak, Ramazan ayıyla beraber fiyat artışı yaşandığını ancak daha sonra ihracat kısıtlamaları nedeniyle fiyatların hızla düştüğünü belirtti.

Kaya, ihracata yönelik kesintilerin devam etmesi durumunda fiyatların daha da düşeceğini ve bu durumun market reyonlarına yansıdığını söyledi.

Related Posts

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Maden suları için toplatma kararı

Almanya genelinde GUT&GÜNSTIG, GOOD&CHEAP ve Naturalis gibi ünlü markalara ait maden suşarı için toplatma kararı çıktı. Söz konusu markalara ait ürünlerin belirli partilerinde analizler yapıldı. Sonuçta bakteriyel kontaminasyon şüphesi ortaya çıktı …

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte