Kaşınmak aslında sağlığa çok faydalıymış: Pittsburgh Üniversitesi araştırdı! İşte sağladığı fayda…

Kaşınan bir yeri kaşımak, vücudunuzun bakterilere karşı savunmasını güçlendirerek faydalı olabilir. Kaşıma, paradoksal bir olgudur. Tırnaklarınızı kaşınan bir bölge üzerinde gezdirmek hoş bir his uyandırabilir, bu da evrimsel olarak bundan zevk almamızın bir nedeni olduğunu düşündürebilir. Ancak, aynı zamanda egzamayı ve döküntüleri kötüleştirebilir veya bir yarayı yeniden açabilir.

newscientist’in haberine göre bu ikilemi araştırmak amacıyla, Pensilvanya’daki Pittsburgh Üniversitesi’nden Dan Kaplan ve meslektaşları, farelerde egzama benzeri semptomlar oluşturmak için hapten adı verilen alerjenleri kullandılar.

Nötrofil seviyesi arttı

İstedikleri zaman kaşıyabilen farelerin kulakları daha fazla şişti ve vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan nötrofil adı verilen iltihaplı hücrelerin sayısı arttı. Bu hücreler, kulaklarına ulaşmaları engellenen, tasma takılı farelere kıyasla daha fazlaydı.

Bu kaşımanın cilt üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla araştırmacılar, hücrelerde neler olup bittiğine baktılar. Kaşımanın, ağrıyı algılayan nöronların P maddesi olarak bilinen bir kimyasal salgılamasına yol açtığını ve bunun da mast hücreleri adı verilen beyaz kan hücrelerini aktive ederek vücudun daha fazla nötrofil üretmesini sağladığını keşfettiler.

Sağlıklıysanız kaşınmak olumlu 

İngiltere’deki Hull Üniversitesi’nden Holly Wilkinson, “Bu, kaşıma eyleminin mast hücresi davranışını artırmada gerçekten önemli bir rol oynadığını gösteriyor” diyor.

Ekip, ayrıca kaşımanın, farelerin derisindeki Staphylococcus aureus adlı bakterinin miktarını azalttığını keşfetti. Kaplan, bu bakterinin aşırı cilt iltihabına yol açabileceğini ve bunun da dermatit şeklinde kendini gösterebileceğini belirtiyor. “Yaklaşık 24 saatlik kaşınma, mikrobiyomu ölçülebilir derecede değiştirmek için yeterli bir süre” diyor.

Ancak alerjenler, mast hücrelerini aktive ederek inflamasyonu tetikleyen bir süreci başlatıyor ve egzama gibi dermatit türlerinde vücut, iki kat daha fazla cilt iltihabına maruz kalabiliyor. Bu durumda, kaşıma muhtemelen daha fazla hasara yol açabilir.

Wilkinson, “Temelde sağlıklıysanız ve kaşınıyorsanız, bu olumlu bir şeydir” diyor. “Ancak bir noktada aşırıya kaçarsanız, bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir.”

Related Posts

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.