Türkiye’de restore edilen “Hereke halısı”, Hollanda’ya teslim edildi

Türkiye’den Hollanda’ya Hereke Halısı Teslim Edildi

Türkiye’nin Osmanlı döneminden kalan miraslarından biri olan ve Hollanda’daki Barış Sarayı’na hediye edilen Hereke halısı, Türkiye’de özenle restore edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı törenle halı, Hollanda’ya teslim edildi.

Barış Sarayı’nın idaresini yapan Carnegie Vakfı ile Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, 1911 yılında Hollanda’ya gönderilen ve zamanla yıpranan 161,5 metrekare büyüklüğündeki 700 kilogram ağırlığındaki Hereke halısı, restore edilmek üzere Türkiye’ye getirildi. Aksaray’da yaklaşık 1 yıl süren titiz çalışmaların ardından halı eski ihtişamına kavuşturuldu. TIR ile Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı olarak kullanılan Barış Sarayı’na teslim edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Carnegie Vakfı Başkanı Piet Hein Donner, Daimi Hakemlik Mahkemesi Genel Sekreteri Marcin Czepelak ve Hollandalı bakan yardımcılarının katılımı ile gerçekleşen törende duygusal anlar yaşandı.

“Yurt Dışındaki En Büyük Hereke Halısı”

Bakan Ersoy, Sultan Abdulhamid tarafından 1911 yılında Barış Sarayı’na hediye edilen halının Türkiye’de restore edildiğini ve yeniden Hollanda’ya gönderildiğini belirterek, halının önemine vurgu yaptı. Restorasyon sürecinde yaklaşık 7,5 milyon noktanın yeniden işlendiğini ve orijinale uygun bir şekilde restore edildiğini ifade etti. Bu özel çalışmanın iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri güçlendirdiğini belirten Ersoy, doğrudan diplomatik ilişkilerin 100. yılında bu özel törenin gerçekleşmesinin anlamlı olduğunu sözlerine ekledi.


Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – 2025’in ilk seçim anketinden çarpıcı sonuçlar: İki parti arasında 1,2 puan fark var, Meclis’e 4 parti girebiliyor

TIKLAYIN – DEM Partili Akdeniz Belediye Eş Başkanları ve 5 belediye meclis üyesi gözaltına alındı

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Popülist bir sivil darbeye ne kadar hazırız?

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Neler oluyor neler; bir MOSSAD müdürü ve bir İranlı generalden gelen çarpıcı bilgiler

Acun Ilıcalı’nın “Hocamız bayılıyor” dediği ismin de bileti kesildi; Fenerbahçe’de yaprak dökümü

Spor yazarları, Kasımpaşa-Fenerbahçe maçını yorumladı: Gençlere “saygı” duymak, maçı zorlamamak, elbette kendi “şıklığını” taşıyor

Los Angeles yangını büyümeye devam ediyor: “Yıkımın etkisi atom bombası gibi”

Related Posts

Sinop Tarihi Cezaevi Müzesi kapılarını açıyor

Sinop Tarihi Cezaevi Müzesi kapılarını açıyor

Öğretmenlerin il dışı atama sonuçları açıklandı mı? İl dışı atama iptal edilir mi?

Öğretmenlerin isteğe bağlı il dışı atama sonuçları belli oldu. 2 Haziran’da başvuru süreci tamamlanmıştı. Peki, Öğretmenlerin il dışı atama sonuçları açıklandı mı? İl dışı atama iptal edilir mi?

Twitter çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 3 Haziran hata tespit raporu yayınlandı! İşte 24 saatlik güncel veriler

Twitter çöktü mü, dondu mu ne sorun var? 3 Haziran Salı günü yaşanan sorunlarla birlikte başta belirtilen sorunun cevabı en çok sorgulananlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki son 24 saat içerisinde büyük bir aksamaya neden olan sortun kaydı kapılmadı. Merak edenler için güncel hata tespit raporunu haberimizde derledik. Peki, Twitter dondu mu, çöktü mü ne sorun var? İşte 3 Haziran Salı Twitter hata tespit raporu…

“25. Afyonkarahisar Caz Festivali” sona erdi

“25. Afyonkarahisar Caz Festivali” sona erdi

412 bin öğretmeni yarıştırıp 402 bin öğretmeni eleyecekler

10 bin öğretmenin katılacağı Akademiye Giriş Sınavı’na (AGS) 412 bin öğretmen başvurdu. Öğretmenlerin yüzde 97.6’sını oluşturan 402 bin kişi elenecek. Öğretmen Akademisi’ne hazırlık kursları 20 milyar TL’lik bir sektör oluşturdu. Kurs ücretleri 4 bin TL’den başlayıp 46 bin TL’ye çıkıyor.

Milli İstihbarat Akademisi yüksek lisans başvuruları başladı

Milli İstihbarat Akademisi yüksek lisans başvuruları başladı